Hoppa till innehållet
Coca-Colassa keitetty joulukinkku

Skinka kokad i Coca-Cola

Jul, jul strålande jul… Till julens förberedelser hör för många tillredning av jul-lådorna. Dem kan man göra i god tid före julen och de kan bra frysas. De hemgjorda jul-lådorna kan man lätt göra laktosfria, det har varit svårt att få tag på dessa i butiken. Min egen favorit är kålrotslådan, den köper jag i butiken även om den är lätt att göra själv. Men av recepten nedan är min stora favorit morotslådan, den är suveränt god. Jag har aldrig tidigare gillat morotslåda, men den här är att rekommendera.

4 orsaker att välja Snellmans julskinka

Det finns säkert lika många sätt att tillreda skinkan som det finns kockar. Den kokta skinkan hålls saftig, ugnstekta skinkan får igen en härlig stekyta. Vilken föredrar du, kokt eller ugnstekt? Hos oss tillreds den i ugn som alltid, men i stället för senaps griljering så kommer den att få en griljering i amerikansk stil.

Vi prövade på att koka skinkan i Coca-Cola enligt kock Nigella Lawsons recept

Kokad skinka
1 benfri festskinka
2 rödlökar
3 liter Coca-Cola

Skär löken i halvor. Ta en stor kastrull och sätt dit löken och skinkan. Häll på Coca-Cola så att skinkan täcks helt. Låt koka upp och ta sen ner värmen. Låt skinkan puttra ca 1 timme per kilo. Häll i mera Coca-Cola vid behov.

Griljering
sirap
farinsocker
senapspulver
(nejlikor)

Ta skinkan ur kastrullen och ställ den på ett serveringsfat eller en ugnsplåt. Ta bort nätet. Pensla skinkan med sirap och strö på ett jämnt lager farinsocker (eller rörsocker flor) och senapspulver. Griljera i ugn i 250 grader ca 10 minuter tills ytan bubblar och har fått en fin färg.

Julbordets lådor

Sötad potatislåda

Leverlåda

Morotslåda


Kålrotslåda

Upptining av julskinka

Stekning av julskinka

Sås till skinkan

Mera julrecept hittar du här.