Hoppa till innehållet
5 tapaa hyödyntää joulukinkun tähteet

Ta vara på julskinkan med 5 goda recept

Vad som ska göras med resterna av julskinkan blir en fråga som ställs i flera hem år efter år och under samma tidpunkt, nämligen efter julafton. Men bortsett från den traditionsenliga ärtsoppan eller pizzan, till vad annat kan julskinkresterna användas? Så gott som det än är med julmat, kan det bli ganska tröttsamt att äta i flera dagar. Det lönar sig inte alls att kasta bort resterna av julskinkan utan utnyttja dem olika utsökta recept, som säkert smakar efter all julmat.

Vi har samlat ihop fem recept för dig som är värda att testa. Det finns recept som lämpar sig för olika måltider: en omelett till morgonmålsbordet, en matig paj för flera personer och olika huvudrätter. Vi rekommenderar ändå att ta vara på julskinkan genom att prova på alla recepten så att resterna utnyttjas på bästa sätt och är i linje med mängden rester, gäster och beroende på hur hungriga matgästerna är.

Ta vara på julskinkans rester i batong eller paj

Resterna av julskinkan passar bra i både batong och i paj. Bortsett ifrån att recepten är enkla att modifiera enligt egen smak, är de väldigt goda som sådana. För Herr Snellmans fyllda batonger får skinkresterna en delikat senaps och currysås med crème fraiche och majonnäs. Se hela receptet här.

kinkkupatongit joulukinkun tähteistä

I den havrebaserade pajen kombineras skinkresterna istället med fikon och de intressanta smaknyanserna fikonen hämtar med sig. Detta utsökta recept avslutas med cheddarost och grädde, och är därmed även glutenfri. Receptet hittar du här.

kinkkupiirakka joulukinkun tähteistä

Julsinkresterna passar även bra i omelett

Herr Snellmans enkla omelettrecept innehåller förutom rester av julskinkan även potatis, så då behöver du inte börja dagen som hungrig. Vid morgonmålsbordet släcker denna rejäla omelett även en större hunger. Hitta detta enkla och goda recept här.

munakas kinkun tähteistä

Bekanta maträtter i vilka du kan ta vara på julskinkan

Som vi konstaterade tidigare i detta inlägg är ärtsoppa en av de mest traditionella recepten att laga av julskinkresterna, och samtidigt ville vi lyfta fram några andra bekanta vardagsrätter som passar bra efter jul. Ett bra exempel på dessa är skinkfrestelse, vilket är ett recept som är enkelt att modifiera. Du får en laktosfri variant genom att välja köttbuljong eller kokosmjölk istället för grädde, och ifall du vill ha en lättare variant kan du byta ut grädden till mjölk. Se närmare anvisningar här.

kinkkukiusaus joulukinkun tähteistä

Herr Snellmans mellandags pasta carbonara ger en trevlig omväxling till den traditionella julmaten. Och det bästa är att detta något uppdaterade klassikerrecept blir till exakt genom att använda resten av julskinkan. Receptet på pasta carbonara hittar du här.

pasta joulukinkun tähteistä