Hoppa till innehållet
Hieman erilainen joulumenu Herra Snellmanin tapaan

En något annorlunda julmeny på Herr Snellmans vis

Sammankomst och god mat är en viktig del av julfirandet och därför vill vi på Snellman erbjuda så många olika smaker och upplevelser som möjligt till julbordet. Ofta är det de vanliga julmatsklassikerna som gäller på julbordet: rosolli, risgrynsgröt, kålrots-, potatis- och morotslåda och såklart julskinka. Dessa rätter kommer oftast först i tankarna då det är tal om julmat. Däremot behöver inte menyn heller något annat och därför hittar du även de klassiska recepten på vår hemsida.

Detta år har vi ändå som mening att komma med en något annorlunda julmeny. Denna kan du enkelt kan kombinera med din favoritförrätt, en bravur som du har eller med andra juldelikatesser som blivit traditioner i er familj. Herr Snellmans annorlunda julmeny består nämligen av huvudrätt, hemlagat bröd och en enkel men utsökt efterrätt.

En annorlunda julmeny erbjuder bekanta smaker och nya kombinationer

En del smaker tillhör julen och med dessa är det enkelt att skapa julkänsla, även om rätterna inte i sig är traditionella. Att ta sig alltför långt ifrån de traditionella julsmakerna lönar sig knappast även om det är meningen att skapa en annorlunda julmeny.

Därför ersätter en surmjölkslimpa den klassiska jullimpan. En surmjölkslimpa är en fyllig smakupplevelse – saftig, smakligt och lite söt i smaken. En nybakad surmjölkslimpa lockar redan med sin doft! Se ingredienserna och anvisningarna här.

erilainen joulumenu

Själva julmaten är i vår annorlunda julmeny en delikat gryta som består av strimlad nötstek. Köttet ha fått sin goda smak av grytans olika ingredienser, och julsmaken kommer från glögg. En glöggryta kan serveras med en mjuk potatismos men det går bra att gå enligt egna preferenser. Se glöggrytans recept här.

jouluruoka menu

Efterrätten är enkel och en definitiv favorit för alla plommonälskare. En gräddig plommonkvarg passar bra till julbordet eftersom den kombinerar juliga smaker till en god rätt. Se det enkla juliga efterrättsreceptet här.

joulumenu snellmanin tapaan

Även en simpel julmeny kräver planering

Avslutningsvis vill vi komma med ett praktiskt tips, som hjälper dig att undvika onödig stress. Det lönar sig alltså att ta i beaktande rätternas tillagningstid och –sätt innan du börjar laga maten. Exempelvis är vår annorlunda meny enbart tre rätter men både limpan och grytan kräver ugnstid, och den senare behöver dessutom en lite längre tid i ugnen. Eftersom det är krångligt att tillreda två olika rätter i ugnen samtidigt lönar det sig att se till att tiden räcker till. Alternativt, går det att laga limpan redan en dag före julafton. Detta tips gäller även tillagning av traditionella julmaträtter, exempelvis kan det vara bra att laga lådorna i förväg och laga skinkan dagen före julafton.

Herr Snellman önskar alla en lugn och utsökt jul!