Surmjölkslimpa
1h
8
Lätt
Traditionell surmjölkslimpa är en fyllig smakupplevelse – saftig, smakligt och lite söt i smaken.
Ingredienser
Surmjölkslimpa
- 5 dl surmjölk
- 50 g jäst
- 0.5 msk salt
- 2 tsk pomeransskal
- 2 tsk malen fenkål
- 2 dl rågmjöl
- 10 dl vetemjöl
- 2 dl sirap
Instruktioner
Blanda jäst, sirap och kryddor i ljummen surmjölk.Knåda in mjölet i degen.
Låt degen jäsa till dubbel storlek under en kökshandduk.
Forma till limpor. Låt jäsa.
Pensla med surmjölk, ägg eller en sirapsvattenblandning.
Picka med gaffel och grädda i 225 grader ca 40 minuter.
Linda in limpan i en vacker handduk och placera den fint på ett skärbräde.
Näringsinnehåll
/ 100g | / servering 165 g | |
---|---|---|
Energi | 1282 kJ / 303 kcal | 2116 kJ / 500 kcal |
Fett | 2 g | 3.3 g |
- varav mättat fett | 0.6 g | 1 g |
Kolhydrat | 59.9 g | 98.8 g |
- varav sockerarter | 14.5 g | 23.9 g |
Protein | 9 g | 15 g |
Fiber | 4.2 g | 7 g |
Salt | 0.8 g | 1.3 g |
Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.