Hoppa till innehållet
Baconsylt

Baconsylt

Riktig bacon 150 g

1h

6

Lätt

Baconsylt är sån delikatess att bara namnet får det att vattnas i munnen. Den mångsidiga baconsylten ger nya smaker till t.ex. ostbrickan. Den passar också utmärkt som fyllning och tillbehör till bl.a. hamburgare. Herr Snellmans baconsylt görs på Riktig bacon, som man på riktigt kan kalla äkta finländskt bacon eftersom det tillverkas här i Jakobstad från början till slut. Som råvara använder vi torrsaltad grissida av världens mest finländska gris, nämligen vår egen Lantgris. Med detta recept får du ca 300 g baconsylt.

Ingredienser

Baconsylt
  • 2 pkt Snellman Riktig bacon 150 g
  • 2 schalottenlök
  • 6 finhackade vitlöksklyftor
  • 0.5 dl torkade tranbär
  • 0.75 dl farinsocker
  • 0.5 dl ljus sirap
  • 1.5 dl starkt kaffe
  • 0.5 dl chilikastiketta
  • 1 tsk grovmald svartpeppar
  • 1 kvist rosmarin

Instruktioner

Bryn bacon krispigt i flera omgångar, låt rinna av på hushållspapper.
Fräs hackad lök och vitlök i baconfettet, men bryn inte.
Hacka baconskivorna grovt och lägg dem i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna till sylten. Koka upp och låt sjuda på låg värme. Rör om mellan varven och låt sjuda tills sylten är karamelliserad och har tjocknat, 30-40 min. Tillsätt mera kaffe eller vatten vid behov.
Ta bort rosmarinkvisten. Mixa sylten lite med en stavmixer och lägg sedan upp den på burk.
Servera ljummet eller rumstempererat till fröknäckebröd och ost, eller med kex eller bröd.

Näringsinnehåll

/ 100g / servering 50 g
Energi 2519 kJ / 602 kcal 1260 kJ / 301 kcal
Fett 30.3 g 15.1 g
- varav mättat fett 10 g 5 g
Kolhydrat 63.7 g 31.8 g
- varav sockerarter 59.7 g 29.8 g
Protein 18 g 9 g
Fiber 1.9 g 0.9 g
Salt 3.3 g 1.6 g

Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.

Har du smakat än? 
Berätta vad du tyckte på Facebook.

Spara

Till inköpslistan