Baconsylt

Pekonihillo

Baconsylt är sån delikatess att bara namnet får det att vattnas i munnen. Den mångsidiga baconsylten ger nya smaker till t.ex. ostbrickan. Den passar också utmärkt som fyllning och tillbehör till bl.a. hamburgare.
Herr Snellmans baconsylt görs på Riktig bacon, som man på riktigt kan kalla äkta finländskt bacon eftersom det tillverkas här i Jakobstad från början till slut. Som råvara använder vi torrsaltad grissida av världens mest finländska gris, nämligen vår egen Lantgris.

Med detta recept får du ca 300 g baconsylt.

6 60

Ingredienser

  • 2 pkt Riktig bacon
  • 2 schalottenlökar
  • 6 finhackade vitlöksklyftor
  • 1/2 dl torkade tranbär
  • 3/4 dl farinsocker
  • 1/2 dl ljus sirap
  • 1-2 dl starkt kaffe
  • 1/2 dl chilisås
  • 1 tl grovmald svartpeppar
  • 1 kvist rosmarin

Gör så här

  1. Bryn bacon krispigt i flera omgångar, låt rinna av på hushållspapper.
  2. Fräs hackad lök och vitlök i baconfettet, men bryn inte.
  3. Hacka baconskivorna grovt och lägg dem i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna till sylten. Koka upp och låt sjuda på låg värme. Rör om mellan varven och låt sjuda tills sylten är karamelliserad och har tjocknat, 30-40 min. Tillsätt mera kaffe eller vatten vid behov.
  4. Ta bort rosmarinkvisten. Mixa sylten lite med en stavmixer och lägg sedan upp den på burk.
  5. Servera ljummet eller rumstempererat till fröknäckebröd och ost, eller med kex eller bröd.
bacon

Vi har många gånger fått frågan varför vi inte tillverkar en sådan omtyckt produkt som vanligt bacon här i Jakobstad.
I vårt utbud finns sedan tidigare Extramör bacon, men inte traditionellt råbacon.

Vi har länge drömt om finländskt råbacon. Nya produkter kräver förutom produktutveckling ofta stora investeringar, att utveckla en ny produkt är alltså ingen liten grej. En bit inpå året 2017 började ändå bitarna falla på plats och vi kunde gå vidare med vår idé.

Nu kan vi stolta också erbjuda Riktig bacon – ett enastående mört och smakrikt råbacon.

Rate

Dela

Kommentarer

Fler recept