Engelsk köttfärspaj dvs. cottage pie
8
45min tillagningstid + 45min total tid
Lätt
Ingredienser
Engelsk köttfärspaj dvs. cottage pie
- 1 pkt Snellman Malet kött av gris och nöt 23 % 700 g
- 2 lök
- 3 morötter
- 2 bladselleri
- 1 tsk timjan
- 2 msk vetemjöl
- 2.5 dl vatten
- 2 msk vilt- eller kantarellfond
- 2.5 dl mörkt öl
- 1 msk worcestershiresås
- 0.5 dl tomatketchup
- 1 tsk salt
- 0.5 tsk svartpeppar från kvarn
- 400 g frysta ärter
Dessutom
- 600 g djupfryst potatismos
- 25 g smör
- 2.5 dl matlagningsgrädde
- 4.5 dl helmjölk
- 0.5 tsk salt
Instruktioner
Bryn köttfärsen lätt i sitt eget fett. Tillsätt den hackade löken, morötterna och bladselleristjälkarna. Fortsätt steka tills löken är glansig
Tillsätt salt, peppar, timjan och mjölet. Vänd ner mjölet i köttet. Tillsätt vatten, fond och öl. Koka upp. Tillsätt Worcestershiresåsen och om du vill ketchup för att ge sötma. Koka på svag värme i en halv timme. Tillsätt de djupfrysta ärterna i slutet av tillredningen. Avsmaka
Flytta köttblandningen i en ugnsform, tillred potatismosen enligt anvisningarna på förpackningen genom att delvis använda matlagningsgrädde och bred ut ett jämt lager av potatismos ovanpå köttet. Värm ugnen till 200 grader och grädda 35–40 minuter i ugnen tills dess att potatismosen är vackert brun.
Näringsinnehåll
/ 100g | / servering 370 g | |
---|---|---|
Energi | 524 kJ / 126 kcal | 1938 kJ / 465 kcal |
Fett | 8.2 g | 30.3 g |
- varav mättat fett | 4 g | 14.9 g |
Kolhydrat | 6.9 g | 25.4 g |
- varav sockerarter | 2.8 g | 10.3 g |
Protein | 6 g | 21 g |
Fiber | 1 g | 3.6 g |
Salt | 0.4 g | 1.6 g |
Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.