Engelsk köttfärspaj dvs. cottage pie

Engelsk köttfärspaj dvs. cottage pie

Cottage Pie är en köttfärspaj som många känner bättre under namnet Sheperd’s Pie d.v.s. fåraherdens paj. I fåraherdens paj används ofta lammfärs. Den finländska versionen skiljer sig på det sättet att köttfärssåsen och potatismosen varvas i formen i stället för att blandas ihop. Cottage Pie har varit en nationalrätt.

Numera kallas rätten, som också barn gillar, för tröstmat d.v.s. comfort food.

4 45 min

Ingredienser

  • 750 g malet kött
  • 2 lökar
  • 3 morötter
  • 2 skaft bladselleri
  • 1 tsk timjan
  • 2 msk vetemjöl
  • 2.5 dl vettä
  • 2 msk vilt- eller kantarellfond
  • 2.5 dl stout d.v.s. mörkt öl
  • 1 msk Worcestershiresås
  • 0.5 dl ketchup
  • 1 tsk salt
  • nymalen svartpeppar
  • 400 g frysta ärter
Lisäksi
  • 600 g djupfryst potatismos
  • 25 g smör
  • 2.5 dl smaksatt) matlagningsgrädde
  • 4.5 dl hel)mjölk
  • ½- 1 tsk salt
Malet kött av gris och nöt 750 g

Engelsk köttfärspaj dvs. cottage pie — Gör så här

  1. Bryn köttfärsen lätt i sitt eget fett. Tillsätt den hackade löken, morötterna och bladselleristjälkarna. Fortsätt steka tills löken är glansig
  2. Tillsätt salt, peppar, timjan och mjölet. Vänd ner mjölet i köttet. Tillsätt vatten, fond och öl. Koka upp. Tillsätt Worcestershiresåsen och om du vill ketchup för att ge sötma. Koka på svag värme i en halv timme. Tillsätt de djupfrysta ärterna i slutet av tillredningen. Avsmaka
  3. Flytta köttblandningen i en ugnsform, tillred potatismosen enligt anvisningarna på förpackningen genom att delvis använda matlagningsgrädde och bred ut ett jämt lager av potatismos ovanpå köttet. Värm ugnen till 200 grader och grädda 35–40 minuter i ugnen tills dess att potatismosen är vackert brun.
Jauheliha banner 02

Du myser
när vi inte fryser

Snellmans Riktigt malet kött är aldrig fruset, alltid färskt och 100-procent inhemskt kött från våra famijegårdar.

Det finns malet kött.

Och sen finns det Riktigt malet kött.

Rate

Dela

Kommentarer