Hoppa till innehållet
Engelsk köttfärspaj dvs. cottage pie

Engelsk köttfärspaj dvs. cottage pie

Malet kött av gris och nöt 23 % 700 g

45min

8

Lätt

Cottage Pie är en köttfärspaj som många känner bättre under namnet Sheperd’s Pie d.v.s. fåraherdens paj. I fåraherdens paj används ofta lammfärs. Den finländska versionen skiljer sig på det sättet att köttfärssåsen och potatismosen varvas i formen i stället för att blandas ihop. Cottage Pie har varit en nationalrätt. Numera kallas rätten, som också barn gillar, för tröstmat d.v.s. comfort food.

Ingredienser

Engelsk köttfärspaj dvs. cottage pie
  • 1 pkt Snellman Malet kött av gris och nöt 23 % 700 g
  • 2 lök
  • 3 morötter
  • 2 bladselleri
  • 1 tsk timjan
  • 2 msk vetemjöl
  • 2.5 dl vatten
  • 2 msk vilt- eller kantarellfond
  • 2.5 dl mörkt öl
  • 1 msk worcestershiresås
  • 0.5 dl tomatketchup
  • 1 tsk salt
  • 0.5 tsk svartpeppar från kvarn
  • 400 g frysta ärter
Dessutom
  • 600 g djupfryst potatismos
  • 25 g smör
  • 2.5 dl matlagningsgrädde
  • 4.5 dl helmjölk
  • 0.5 tsk salt

Instruktioner

  1. Bryn köttfärsen lätt i sitt eget fett. Tillsätt den hackade löken, morötterna och bladselleristjälkarna. Fortsätt steka tills löken är glansig
  2. Tillsätt salt, peppar, timjan och mjölet. Vänd ner mjölet i köttet. Tillsätt vatten, fond och öl. Koka upp. Tillsätt Worcestershiresåsen och om du vill ketchup för att ge sötma. Koka på svag värme i en halv timme. Tillsätt de djupfrysta ärterna i slutet av tillredningen. Avsmaka
  3. Flytta köttblandningen i en ugnsform, tillred potatismosen enligt anvisningarna på förpackningen genom att delvis använda matlagningsgrädde och bred ut ett jämt lager av potatismos ovanpå köttet. Värm ugnen till 200 grader och grädda 35–40 minuter i ugnen tills dess att potatismosen är vackert brun.

Näringsinnehåll

/ 100g / servering 370 g
Energi 524 kJ / 126 kcal 1938 kJ / 465 kcal
Fett 8.2 g 30.3 g
- varav mättat fett 4 g 14.9 g
Kolhydrat 6.9 g 25.4 g
- varav sockerarter 2.8 g 10.3 g
Protein 6 g 21 g
Fiber 1 g 3.6 g
Salt 0.4 g 1.6 g

Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.

Cottage Pie är en köttfärspaj som många känner bättre under namnet Sheperd’s Pie d.v.s. fåraherdens paj. I fåraherdens paj används ofta lammfärs. Den finländska versionen skiljer sig på det sättet att köttfärssåsen och potatismosen varvas i formen i stället för att blandas ihop. Cottage Pie har varit en nationalrätt. Numera kallas rätten, som också barn gillar, för tröstmat d.v.s. comfort food.

Har du smakat än? 
Berätta vad du tyckte på Facebook.

Spara

Till inköpslistan