Engelsk köttfärspaj dvs. cottage pie
Cottage Pie är en köttfärspaj som många känner bättre under namnet Sheperd’s Pie d.v.s. fåraherdens paj. I fåraherdens paj används ofta lammfärs. Den finländska versionen skiljer sig på det sättet att köttfärssåsen och potatismosen varvas i formen i stället för att blandas ihop. Cottage Pie har varit en nationalrätt.
Numera kallas rätten, som också barn gillar, för tröstmat d.v.s. comfort food.
4
45 min
Ingredienser
-
- 750 g malet kött
- 2 lökar
- 3 morötter
- 2 skaft bladselleri
- 1 tsk timjan
- 2 msk vetemjöl
- 2.5 dl vettä
- 2 msk vilt- eller kantarellfond
- 2.5 dl stout d.v.s. mörkt öl
- 1 msk Worcestershiresås
- 0.5 dl ketchup
- 1 tsk salt
- nymalen svartpeppar
- 400 g frysta ärter
- Lisäksi
-
- 600 g djupfryst potatismos
- 25 g smör
- 2.5 dl smaksatt) matlagningsgrädde
- 4.5 dl hel)mjölk
- ½- 1 tsk salt
Engelsk köttfärspaj dvs. cottage pie — Gör så här
-
- Bryn köttfärsen lätt i sitt eget fett. Tillsätt den hackade löken, morötterna och bladselleristjälkarna. Fortsätt steka tills löken är glansig
- Tillsätt salt, peppar, timjan och mjölet. Vänd ner mjölet i köttet. Tillsätt vatten, fond och öl. Koka upp. Tillsätt Worcestershiresåsen och om du vill ketchup för att ge sötma. Koka på svag värme i en halv timme. Tillsätt de djupfrysta ärterna i slutet av tillredningen. Avsmaka
- Flytta köttblandningen i en ugnsform, tillred potatismosen enligt anvisningarna på förpackningen genom att delvis använda matlagningsgrädde och bred ut ett jämt lager av potatismos ovanpå köttet. Värm ugnen till 200 grader och grädda 35–40 minuter i ugnen tills dess att potatismosen är vackert brun.
Du myser
när vi inte fryser
Snellmans Riktigt malet kött är aldrig fruset, alltid färskt och 100-procent inhemskt kött från våra famijegårdar.
Det finns malet kött.
Och sen finns det Riktigt malet kött.