File Wellington
6
Arthur Wellesley, hertig av Wellington, har givit namn åt denna rätt som tillredes genom att man först späckar och steker en filé i ugn. Den får därefter svalna och sen gräddas den i ugn efter att ha rullats in i utkavlad smördeg. Komplettera traditionsenligt med madeirasås och helheten blir perfekt.
Ingredienser
- 1 kg nöt innerfilé
- 0.5 tsk salt
- 0.5 tsk svartpeppar
- 2 msk smör
- 2 msk olja
Fyllning:
- 2 msk smör
- 2 dl hackad lök
- 2 vitlöksklyftor
- 200 g leverpastej
- 1 msk kapris
- 1 dl finhackad persilja, timjan och/eller basilika
- 0.5 tsk svartpeppar
- 0.25 tsk salt
- 1 msk grov Dijon-senap
Dessutom:
- 400 g smör- eller bladdeg
Till pensling:
- 1 ägg
Instruktioner
Ta ut köttet och smördegsplattorna i rumstemperatur cirka en timme före köttet ska stekas
Tillred fyllningen. Fräs löken och den finfördelade vitlöken glansig i en stekpanna. Flytta stekpannan till sidan och tärna ner leverpastejen. Blanda till en jämn blandning. Tillsätt örter, salt och peppar. Låt svalna
Putsa och bryn den rumstempererade filén. Lyft filén till sidan för att svalna, krydda filén
Kavla ut smördegen till en cirka 1/2 centimeter tjock platta som är två gånger så stor som filén
Bred ut lökblandningen mitt på degplattan och lyft filén ovanpå. Pensla degens kanter med ägg
Vira degen runt filén så att den täcks helt. Placera degpaketet med skarven nedåt och lyft den på en ugnsplåt. Pensla ytan med ägg. Om du vill kan du strö olika sorters frön (t.ex. vallmofrön) eller göra dekorationer av deg och placera på den penslade degplattan före stekningen
Värm upp ugnen till 175 grader och stek i ugnen tills dess att köttets innertemperatur är 60 grader. Låt filén vila en stund före den skärs upp
Servera med madeirasås.