File Wellington

Filee Wellington 1
6

Ingredienser

  • 1 kg nöt innerfilé
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 2 msk smör
  • 2 msk olja
Fyllning:
  • 2 msk smör
  • 2 dl hackad lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 200 g leverpastej
  • 1 msk kapris
  • 1 dl finhackad persilja, timjan och/eller basilika
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 0.25 tsk salt
  • 1 msk grov Dijon-senap
Dessutom:
  • 400 g smör- eller bladdeg
Till pensling:
  • 1 ägg
Nöt Innerfilé bit (poisto)

Gör så här

  1. Ta ut köttet och smördegsplattorna i rumstemperatur cirka en timme före köttet ska stekas
  2. Tillred fyllningen. Fräs löken och den finfördelade vitlöken glansig i en stekpanna. Flytta stekpannan till sidan och tärna ner leverpastejen. Blanda till en jämn blandning. Tillsätt örter, salt och peppar. Låt svalna
  3. Putsa och bryn den rumstempererade filén. Lyft filén till sidan för att svalna, krydda filén
  4. Kavla ut smördegen till en cirka 1/2 centimeter tjock platta som är två gånger så stor som filén
  5. Bred ut lökblandningen mitt på degplattan och lyft filén ovanpå. Pensla degens kanter med ägg
  6. Vira degen runt filén så att den täcks helt. Placera degpaketet med skarven nedåt och lyft den på en ugnsplåt. Pensla ytan med ägg. Om du vill kan du strö olika sorters frön (t.ex. vallmofrön) eller göra dekorationer av deg och placera på den penslade degplattan före stekningen
  7. Värm upp ugnen till 175 grader och stek i ugnen tills dess att köttets innertemperatur är 60 grader. Låt filén vila en stund före den skärs upp
  8. Servera med madeirasås.
Filéer och stekar

“Filéer och stekar är det bästa man får av finländskt kött. Det gmo-fria köttet kommer direkt från våra familjegårdar hit till Jakobstad. Här skärs köttet för hand av våra professionella styckare. I denna produktkategori finns något för alla smaker.”

Robert, produktuvecklare

Rate

Dela

Kommentarer

Fler recept