Hoppa till innehållet
Fläskfilé med potatissallad, halloumi och Micke Björklunds glaze

Fläskfilé med potatissallad, halloumi och Micke Björklunds glaze

Innerfilé av lantgris ca 690 g

45min

4

Lätt

I miniserien ”Mickes matresa” gör kocken Michael Björklund mat på Snellmans råvaror samtidigt som han bekantar sig med de österbottniska familjegårdarna och köttets ursprung. I det första avsnittet gör Micke en somrig rätt på fläskfilé med en härlig glaze, som han varvar med stekt halloumi och en fräsch potatissallad. Kolla in alla avsnitten från Mickes Matresa på Herr Snellmans YouTube-kanal.

Ingredienser

Innerfilé av lantgris
Somrig potatissallad
  • 200 g naturell färskost
  • 15 nypotatis
  • 1 äpple
  • 1 rödlök
  • 1 ättikslag
  • 15 kapris
  • 1 tsk senap
  • 0.5 dl gräslök
Glaze
  • 2 dl flytande honung
  • 1 msk tomatpuré
  • 0.5 tsk sojasås

Instruktioner

Kött (förberedelser)

Skär filén i tre delar längs med, den är så mör att man inte behöver följa fibrerna. Salta och peppra filéerna på en skärbräda på båda sidorna och låt vila medan du gör potatissalladen.

Potatissallad

Slå i färskosten i en skål, fyll på med halverad nypotatis som du kokat och putsat på förhand. Skär bitar av saltgurkan, men finhacka den inte. Lägg i skålen.
Riv äpplet på det grövsta bettet på ett traditionellt rivjärn och slå i skålen, hacka rödlöken och kaprisen och fyll på. Slå i en rejäl klick riktigt god senap.
Rör ihop ingredienserna och tillsätt gräslök för färgens och smakens skull. Förbered gärna potatissalladen en dag på förhand om du vill, smaken sätter sig bättre då.

Glaze

Rör ihop glaze-ingredienserna så den får en jämn konsistens. Smaka av för att hitta rätt balans mellan sötma och sälta.

Kött och halloumi (stekning)

Skär tjocka skivor av halloumin.
I en stekpanna använder du rejält med smör och lägger i köttbitarna. Stek rejält men inte för länge, färgen är en bra indikator för när det löns att svänga om. Du kan skära och kasta i lite vitlök på slutrakan för att ge en fin smak.
I den andra stekpannan steker du samtidigt halloumin på lite lägre värme. Var noggrann så du inte bränner halloumin.
Avrunda stekningen genom att ösa glaze över köttbitarna på bägge sidor och låt ta smak och ta värme.

Tranchering

Konstruera en vacker portion genom att skära köttet på tvären i mindre bitar. Börja med potatissalladen, toppa med kött och halloumi om vartannat och avrunda med färsk persilja och strö glaze över härligheten.

Näringsinnehåll

/ 100g / servering 550 g
Energi 530 kJ / 126 kcal 2915 kJ / 692 kcal
Fett 3.4 g 18.6 g
- varav mättat fett 2 g 11.2 g
Kolhydrat 15.5 g 85 g
- varav sockerarter 9.1 g 50.1 g
Protein 8 g 46 g
Fiber 0.8 g 4.4 g
Salt 0.4 g 2 g

Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.

kolla receptvideon

Har du smakat än? 
Berätta vad du tyckte på Facebook.

Spara

Till inköpslistan