Fläskfilé med potatissallad, halloumi och Micke Björklunds glaze

Fläskfilé med potatissallad, halloumi och Micke Björklunds glaze 1

I miniserien ”Mickes matresa” gör kocken Michael Björklund mat på Snellmans råvaror samtidigt som han bekantar sig med de österbottniska familjegårdarna och köttets ursprung. I det första avsnittet gör Micke en somrig rätt på fläskfilé med en härlig glaze, som han varvar med stekt halloumi och en fräsch potatissallad.

Kolla in alla avsnitten från Mickes Matresa på Herr Snellmans YouTube-kanal.

4 45

Ingredienser

  • 1 st Snellmans gris innerfilé av lantgris
  • salt och peppar
  • smör för stekning
  • vitlök vid stekningen (om så önskas)
  • 1 paket Halloumi eller annan grillost
Somrig potatissallad
  • 200 g färksost (naturell)
  • ca. 15 st nypotatis (putsade, kokta och avsvalnade)
  • 1 st äpple
  • 1 st saltgurka
  • 1 st rödlök
  • ca. 15 st kapris
  • 1 tsk god senap
  • gräslök
Glaze
  • 2 dl flytande honung
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 skvätt soja

Fläskfilé med potatissallad, halloumi och Micke Björklunds glaze — Gör så här

Kött (förberedelser)
  1. Skär filén i tre delar längs med, den är så mör att man inte behöver följa fibrerna. Salta och peppra filéerna på en skärbräda på båda sidorna och låt vila medan du gör potatissalladen.
Potatissallad
  1. Slå i färskosten i en skål, fyll på med halverad nypotatis som du kokat och putsat på förhand. Skär bitar av saltgurkan, men finhacka den inte. Lägg i skålen.
  2. Riv äpplet på det grövsta bettet på ett traditionellt rivjärn och slå i skålen, hacka rödlöken och kaprisen och fyll på. Slå i en rejäl klick riktigt god senap.
  3. Rör ihop ingredienserna och tillsätt gräslök för färgens och smakens skull. Förbered gärna potatissalladen en dag på förhand om du vill, smaken sätter sig bättre då.
Glaze
  1. Rör ihop glaze-ingredienserna så den får en jämn konsistens. Smaka av för att hitta rätt balans mellan sötma och sälta.
Kött och halloumi (stekning)
  1. Skär tjocka skivor av halloumin.
  2. I en stekpanna använder du rejält med smör och lägger i köttbitarna. Stek rejält men inte för länge, färgen är en bra indikator för när det löns att svänga om. Du kan skära och kasta i lite vitlök på slutrakan för att ge en fin smak.
  3. I den andra stekpannan steker du samtidigt halloumin på lite lägre värme. Var noggrann så du inte bränner halloumin.
  4. Avrunda stekningen genom att ösa glaze över köttbitarna på bägge sidor och låt ta smak och ta värme.
Tranchering
  1. Konstruera en vacker portion genom att skära köttet på tvären i mindre bitar. Börja med potatissalladen, toppa med kött och halloumi om vartannat och avrunda med färsk persilja och strö glaze över härligheten.

Tips!

Filéer och stekar

“Filéer och stekar är det bästa man får av finländskt kött. Det gmo-fria köttet kommer direkt från våra familjegårdar hit till Jakobstad. Här skärs köttet för hand av våra professionella styckare. I denna produktkategori finns något för alla smaker.”

Robert, produktuvecklare

Rate

Dela

Kommentarer