Fylld Gris Ytterfilé med örtrotfrukter
1h (varav 30min aktiv)
10
Medel
Ingredienser
Fylld Gris Ytterfilé med örtrotfrukter
- 1 pkt Snellman Ytterfilé av lantgris ca 1,3 kg
- 1.5 tsk salt
- 1 tsk paprikapulver
- 0.5 tsk chiliflingor
Fyllning
- 1 pkt Snellman Riktig bacon 150 g
- 2 bananschalottenlök
- 100 g Aprikoosi kuivattu
- 75 g valnöt
- 1 tsk torkad timjam
- 1 tsk rosmarin
- 0.75 tsk salt
- 1 msk sirap
- 2 dl saften av apelsin
- 50 g kruka rucola
- 25 g smör
- 1 tsk Havssaltflingor
Örtrotfrukter
- 500 g morötter
- 300 g palsternacka
- 1 vatten att koka
- 1 tsk salt
- 0.25 dl olivolja
- 0.5 kruka timjam
- 0.5 tsk salt
- 2 tsk honung
- 0.5 citron saft
Instruktioner
Skär först ett ca 1,5 cm tjockt snitt i horisontalplan från ända till ända. Lämna köttet lite fast i den andra kanten och lyft upp den skurna delen. Fortsätt skära i motsatt riktning. Lämna klöttet lite fast också i den andra kanten sе att en skiva bildas. Om du vill kan du hamra köttbiten lätt. Strö kryddorna över köttet, låt sedan vila i rumstemperatur i en timme.
Skär baconet i 3 cm långa bitar och skiva lökhalvorna i mindre bitar. Hetta upp en stekpanna och bryn baconbitarna och löken. Tillsätt aprikoser, nötter, kryddor, salt, sirap och juice. Koka tills vätskan har avdunstat från pannan och fyllningen är karamelliserad. Låt fyllningen kylas ner.
Bred ut fyllningen på den utplattade köttbiten och lägg de sköljda ruccolabladen ovanpå. Rulla köttbiten hårt, knyt med ett snöre och slå in den tätt i aluminiumfolie. Ställ rullen i en ugnsform med skarven uppåt. Häll 3 dl vatten i plåten. Grädda i ugnen I 160 grader tills stektermometern visar kring 70 grader, tillsätt eventuellt vatten i plåten under stekningen.
Låt köttet stå i 15 minuter innan du öppnar paketet. Använd buljongen som bildats av vattnet i plåten till en sås. Hetta upp smöret i en stor panna och stek köttet tills den får vacker yta. Salta. Servera med rotfrukter och en fräsch sallad.
Rotfrukter: Skala rotfrukterna och skär sedan upp i stora bitar. Koka i välsaltat vatten tills de nästan är genomkokta. Dränera väl, låt eventuellt vatten som är kvar i kastrullen förångas. Smaksätt med olivolja, finhackade örter, salt, honung och citronjuice. Servera med köttet.
Näringsinnehåll
/ 100g | / servering 300 g | |
---|---|---|
Energi | 640 kJ / 154 kcal | 1920 kJ / 461 kcal |
Fett | 9.9 g | 29.7 g |
- varav mättat fett | 3.1 g | 9.3 g |
Kolhydrat | 5.3 g | 15.8 g |
- varav sockerarter | 4.4 g | 13.3 g |
Protein | 10 g | 31 g |
Fiber | 1.7 g | 5 g |
Salt | 1.1 g | 3.3 g |
Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.