Fylld Gris Ytterfilé med örtrotfrukter

1

Fylld gris ytterfilé med örtrotfrukter är en klassiker du omöjligt kan tröttna på! Låt steken dra sig 15 minuter innan du äter den för bästa slutresultat. Du kan också ersätta innerfilén med en kasslerbit av lantgris.

10

Ingredienser

Fylld Gris Innerfilé
  • 1 kg gris ytterfilé
  • 1.5 tsk salt
  • 1 tsk paprikapulver
  • 0.5 tsk chiliflakes
Fyllning
  • 1 paket Riktig bacon
  • 2 st bananschalottenlökar
  • 100 g torkade mjuka aprikoser
  • 75 g valnötter
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • 0.75 tsk salt
  • 1 msk sirap
  • 2 dl pressad juice från appelsin eller mandarin
  • 50 g ruccola
  • 25 g smör för stekning
  • 1 tsk havssaltflingor
Örtrotfrukter
  • 500 g morötter
  • 300 g palsternacka
  • vatten
  • salt
  • 0.25 dl olivolja
  • 0.5 kruka timjan eller basilika
  • 0.5 tsk salt
  • 2 tsk honung
  • 1 halv citrons saft

Fylld Gris Ytterfilé med örtrotfrukter — Gör så här

  1. Skär först ett ca 1,5 cm tjockt snitt i horisontalplan från ända till ända. Lämna köttet lite fast i den andra kanten och lyft upp den skurna delen.  Fortsätt skära i motsatt riktning. Lämna klöttet lite fast också i den andra kanten sе att en skiva bildas. Om du vill kan du hamra köttbiten lätt. Strö kryddorna över köttet, låt sedan vila i rumstemperatur i en timme.
  2. Skär baconet i 3 cm långa bitar och skiva lökhalvorna i mindre bitar. Hetta upp en stekpanna och bryn baconbitarna och löken. Tillsätt aprikoser, nötter, kryddor, salt, sirap och juice. Koka tills vätskan har avdunstat från pannan och fyllningen är karamelliserad. Låt fyllningen kylas ner.
  3. Bred ut fyllningen på den utplattade köttbiten och lägg de sköljda ruccolabladen ovanpå. Rulla köttbiten hårt, knyt med ett snöre och slå in den tätt i aluminiumfolie. Ställ rullen i en ugnsform med skarven uppåt. Häll 3 dl vatten i plåten. Grädda i ugnen I 160 grader tills stektermometern visar kring 70 grader, tillsätt eventuellt vatten i plåten under stekningen.
  4. Låt köttet stå i 15 minuter innan du öppnar paketet. Använd buljongen som bildats av vattnet i plåten till en sås. Hetta upp smöret i en stor panna och stek köttet tills den får vacker yta. Salta. Servera med rotfrukter och en fräsch sallad.
  5. Rotfrukter: Skala rotfrukterna och skär sedan upp i stora bitar. Koka i välsaltat vatten tills de nästan är genomkokta. Dränera väl, låt eventuellt vatten som är kvar i kastrullen förångas. Smaksätt med olivolja, finhackade örter, salt, honung och citronjuice. Servera med köttet.
Filéer och stekar

“Filéer och stekar är det bästa man får av finländskt kött. Det gmo-fria köttet kommer direkt från våra familjegårdar hit till Jakobstad. Här skärs köttet för hand av våra professionella styckare. I denna produktkategori finns något för alla smaker.”

Robert, produktuvecklare

Rate

Dela

Kommentarer