Grillspett med vitlöksmarinerat griskött, grönsaksgrillspett och gräddfilsås
4
1h tillagningstid + 1h total tid
Medel
Ingredienser
Grillspett
Marinad för köttet
- 1 dl olja
- 1 saft från en citron
- 6 vitlökslyftor
- 6 msk sweet chili sås
- 1 några nypor salt
- 1 svartpeppar
Grönsaksspett
- 1 ct körsbärstomat
- 2 röd paprika
- 1 knippe lök
- 1 zucchini
- 200 g champinjon
- 400 g nypotatis
Grönsaksmarinad
- 3 msk balsamico
- 1 dl olja
- 1 några nypor salt
- 1 svartpeppar
- 1 kruka timjam
Gräddfilssås för spätt
- 4 dl gräddfil
- 1 saft från en citron
- 1 dl strimlad färsk persilja
- 1 dl färsk basilika (hackad)
- 1 dl hackad gräslök
- 1 tsk salt
- 2 msk socker
- 3 msk senap
- 1 svartpeppar
Instruktioner
Spett
Blanda marinadingredienserna och låt köttet ta smak i åtminstone två timmar. Låt spett av trä vila en halvtimme i vätska innan du konstruerar dina spett och tillreder på grillen. Grilla spetten tills de är helt genomstekta.
Blanda marinaden. Blötlägg grillspett av trä 30 min i vatten . Skiva grönsakerna i lagom stora bitar. Potatis och lök kan användas hela eller som halvor. Trä bitarna på spetten och pensla dem sedan med marinaden. Låt spetten dra i sig marinaden i ca en halv timme och grilla dem sedan. Pensla gärna med marinad också under grillningen.
För gräddfilssåsen blandar du ihop alla ingredienser och låter såsen stå och dra en stund i kylskåpet.
Näringsinnehåll
/ 100g | / servering 750 g | |
---|---|---|
Energi | 421 kJ / 101 kcal | 3156 kJ / 755 kcal |
Fett | 4.8 g | 35.7 g |
- varav mättat fett | 1.6 g | 12 g |
Kolhydrat | 7.1 g | 53 g |
- varav sockerarter | 4.2 g | 31.5 g |
Protein | 6 g | 48 g |
Fiber | 1.5 g | 11.5 g |
Salt | 0.5 g | 3.5 g |
Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.