Grillspett med vitlöksmarinerat griskött, grönsaksgrillspett och gräddfilsås

Herra Snellmanin grillivartaat 1

Med grillspett och grönsaksgrillspett ordnar du en fest som passar alla. Oj, vad gott!

4 60 min

Ingredienser

  • 900 g Snellman gris innerfilé
Marinad för köttet
  • 2 dl olja
  • 1 dl citronsaft
  • 6 st vitlöksklyftor
  • 6 msk sweet chili sås
  • 1 nypa salt
  • 1 nypa krossad svartpeppar
Grönsaksspett:
  • 1 pkt körsbärstomater
  • 2 st paprika
  • 1 knippe lök
  • 1 st zucchini
  • 200 g champinjoner
  • 400 g nypotatis
Marinad för grönsakerna:
  • 3 msk balsamvinäger
  • 1 dl olja
  • 1 nypa salt
  • 1 nypa svartpeppar
  • 1 knippe timjam eller annan ört
Gräddfilssås för spätt:
  • 6 dl gräddfil
  • 1 skvätt citronsaft
  • 1 dl finhackad persilja
  • 1 dl färsk finhackad basilika
  • 1 dl finhackad gräslök
  • 1 tsk salt
  • 2 msk socker
  • 3 msk senap
  • 1 nypa svartpeppar

Grillspett med vitlöksmarinerat griskött, grönsaksgrillspett och gräddfilsås — Gör så här

Spett:
  1. Blanda marinadingredienserna och låt köttet ta smak i åtminstone två timmar. Låt spett av trä vila en halvtimme i vätska innan du konstruerar dina spett och tillreder på grillen. Grilla spetten tills de är helt genomstekta.
  2. Blanda marinaden. Blötlägg grillspett av trä 30 min i vatten . Skiva grönsakerna i lagom stora bitar. Potatis och lök kan användas hela eller som halvor. Trä bitarna på spetten och pensla dem sedan med marinaden. Låt spetten dra i sig marinaden i ca en halv timme och grilla dem sedan. Pensla gärna med marinad också under grillningen.
  3. För gräddfilssåsen blandar du ihop alla ingredienser och låter såsen stå och dra en stund i kylskåpet.
Filéer och stekar

“Filéer och stekar är det bästa man får av finländskt kött. Det gmo-fria köttet kommer direkt från våra familjegårdar hit till Jakobstad. Här skärs köttet för hand av våra professionella styckare. I denna produktkategori finns något för alla smaker.”

Robert, produktuvecklare

Rate

Dela

Kommentarer