Grillspett med vitlöksmarinerat griskött, grönsaksgrillspett och gräddfilsås
Med grillspett och grönsaksgrillspett ordnar du en fest som passar alla. Oj, vad gott!
4
60 min
Ingredienser
-
- 900 g Snellman gris innerfilé
- Marinad för köttet
-
- 2 dl olja
- 1 dl citronsaft
- 6 st vitlöksklyftor
- 6 msk sweet chili sås
- 1 nypa salt
- 1 nypa krossad svartpeppar
- Grönsaksspett:
-
- 1 pkt körsbärstomater
- 2 st paprika
- 1 knippe lök
- 1 st zucchini
- 200 g champinjoner
- 400 g nypotatis
- Marinad för grönsakerna:
-
- 3 msk balsamvinäger
- 1 dl olja
- 1 nypa salt
- 1 nypa svartpeppar
- 1 knippe timjam eller annan ört
- Gräddfilssås för spätt:
-
- 6 dl gräddfil
- 1 skvätt citronsaft
- 1 dl finhackad persilja
- 1 dl färsk finhackad basilika
- 1 dl finhackad gräslök
- 1 tsk salt
- 2 msk socker
- 3 msk senap
- 1 nypa svartpeppar
Grillspett med vitlöksmarinerat griskött, grönsaksgrillspett och gräddfilsås — Gör så här
- Spett:
-
- Blanda marinadingredienserna och låt köttet ta smak i åtminstone två timmar. Låt spett av trä vila en halvtimme i vätska innan du konstruerar dina spett och tillreder på grillen. Grilla spetten tills de är helt genomstekta.
- Blanda marinaden. Blötlägg grillspett av trä 30 min i vatten . Skiva grönsakerna i lagom stora bitar. Potatis och lök kan användas hela eller som halvor. Trä bitarna på spetten och pensla dem sedan med marinaden. Låt spetten dra i sig marinaden i ca en halv timme och grilla dem sedan. Pensla gärna med marinad också under grillningen.
- För gräddfilssåsen blandar du ihop alla ingredienser och låter såsen stå och dra en stund i kylskåpet.
“Filéer och stekar är det bästa man får av finländskt kött. Det gmo-fria köttet kommer direkt från våra familjegårdar hit till Jakobstad. Här skärs köttet för hand av våra professionella styckare. I denna produktkategori finns något för alla smaker.”
Robert, produktuvecklare