Hoppa till innehållet
Köttfärspiroger

Köttfärspiroger

Malet kött av nöt 10 % 400 g

8

1h 30min total tid

Medel

En finsk klassiker – nu med glutenfri deg. Vi har valt att fritera köttpirogerna på traditionellt vis men du kan också testa en fettsnålarare variant; grädda dem i ugnen! Pensla dem gärna med uppvispat ägg och dekorera med sesamfrön. Grädda dem på 200 C tills de fått fin färg.

Ingredienser

Deg
  • 25 g jäst
  • 2.5 dl mjölk
  • 2 msk rypsolja
  • 1 msk psyllium fröskal
  • 1 dl kvarg
  • 1 tsk salt
  • 100 g bovetemjöl
  • 100 g fullkornsrismjöl
Fyllning
  • 1 pkt Snellman Malet kött av nöt 10 % 400 g
  • 1 lök
  • 2 dl kokt grötris
  • 0.5 msk äppelcidervinäger
  • 0.5 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 0.5 tsk kryddpeppar
  • 1 tsk torkade örter
  • 0.5 tsk vitlökspulver
  • 1 msk solrosolja till fritering

Instruktioner

Börja med degen; Smula ner jästen i en bunke.
Tillsätt mjölken, olja och fiberhusk och rör om tills jästen löser sig.
Låt smeten svälla 10 minuter.
Blanda i kvarg, salt, mjölerna och arbeta degen kraftigt, gärna i maskin.
Låt degen jäsa ca 30 minuter.
Gör fyllningen; Koka grötris enligt förpackningen (vi kokade 1,5 dl ris i 3 dl vatten 15 min).
Hacka löken och fräs den mjuk i olja, tillsätt färsen och bryn den väl. Ta fyllningen från värmen och rör ner riset. Krydda och smaka av. Låt svalna.
Baka ut pirogerna; Häll upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig.
Dela degen i 8 bitar. Kavla ut varje bit till en rundel.
Fukta kanterna med vatten, tillsätt fyllningen på ena sidan och vik den andra över.
Tryck ihop kanterna med en gaffel.
Hetta upp oljan i en tjockbottnad gryta eller kastrull till 180°C.
Sänk ner pirogerna, en i taget, med hålslev. Stek båda sidorna gyllenbruna.
Lägg de friterade pirogerna på hushållspapper och låt rinna av.

Näringsinnehåll

/ 100g / servering 120 g
Energi 942 kJ / 225 kcal 1130 kJ / 270 kcal
Fett 9.4 g 11.3 g
- varav mättat fett 2.4 g 2.9 g
Kolhydrat 20.6 g 24.7 g
- varav sockerarter 2.6 g 3.1 g
Protein 13 g 16 g
Fiber 2 g 2.4 g
Salt 1 g 1.2 g

Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.

Har du smakat än? 
Berätta vad du tyckte på Facebook.

Spara

Till inköpslistan