Köttfärspiroger
8
1h 30min total tid
Medel
Ingredienser
Deg
- 25 g jäst
- 2.5 dl mjölk
- 2 msk rypsolja
- 1 msk psyllium fröskal
- 1 dl kvarg
- 1 tsk salt
- 100 g bovetemjöl
- 100 g fullkornsrismjöl
Fyllning
- 1 pkt Snellman Malet kött av nöt 10 % 400 g
- 1 lök
- 2 dl kokt grötris
- 0.5 msk äppelcidervinäger
- 0.5 tsk salt
- 1 tsk socker
- 0.5 tsk kryddpeppar
- 1 tsk torkade örter
- 0.5 tsk vitlökspulver
- 1 msk solrosolja till fritering
Instruktioner
Börja med degen; Smula ner jästen i en bunke.
Tillsätt mjölken, olja och fiberhusk och rör om tills jästen löser sig.
Låt smeten svälla 10 minuter.
Blanda i kvarg, salt, mjölerna och arbeta degen kraftigt, gärna i maskin.
Låt degen jäsa ca 30 minuter.
Gör fyllningen; Koka grötris enligt förpackningen (vi kokade 1,5 dl ris i 3 dl vatten 15 min).
Hacka löken och fräs den mjuk i olja, tillsätt färsen och bryn den väl. Ta fyllningen från värmen och rör ner riset. Krydda och smaka av. Låt svalna.
Baka ut pirogerna; Häll upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig.
Dela degen i 8 bitar. Kavla ut varje bit till en rundel.
Fukta kanterna med vatten, tillsätt fyllningen på ena sidan och vik den andra över.
Tryck ihop kanterna med en gaffel.
Hetta upp oljan i en tjockbottnad gryta eller kastrull till 180°C.
Sänk ner pirogerna, en i taget, med hålslev. Stek båda sidorna gyllenbruna.
Lägg de friterade pirogerna på hushållspapper och låt rinna av.
Näringsinnehåll
/ 100g | / servering 120 g | |
---|---|---|
Energi | 942 kJ / 225 kcal | 1130 kJ / 270 kcal |
Fett | 9.4 g | 11.3 g |
- varav mättat fett | 2.4 g | 2.9 g |
Kolhydrat | 20.6 g | 24.7 g |
- varav sockerarter | 2.6 g | 3.1 g |
Protein | 13 g | 16 g |
Fiber | 2 g | 2.4 g |
Salt | 1 g | 1.2 g |
Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.