Köttfärspiroger

Lihapiirakka

En finsk klassiker – nu med glutenfri deg. Vi har valt att fritera köttpirogerna på traditionellt vis men du kan också testa en fettsnålarare variant; grädda dem i ugnen! Pensla dem gärna med uppvispat ägg och dekorera med sesamfrön. Grädda dem på 200 C tills de fått fin färg.

8

Ingredienser

Deg:
  • 25 g jäst
  • 2.5 dl fingerljum mjölk
  • 2 msk rypsolja
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 dl kvarg
  • 1 tsk salt
  • 100 g teffmjöl eller bovetemjöl
  • 100 g fullkornsrismjöl
Fyllning:
  • 400 g Snellman Malet kött av nöt
  • 1 gul lök
  • 2 dl kokt grötris
  • 0.5 msk äppelcidervinäger
  • 0.5 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 0.5 tsk kryddpeppar
  • 1 tsk torkade örter, blandning
  • 0.5 tsk vitlökspulver
  • solrosolja till fritering

Köttfärspiroger — Gör så här

  1. Börja med degen; Smula ner jästen i en bunke.
  2. Tillsätt mjölken, olja och fiberhusk och rör om tills jästen löser sig.
  3. Låt smeten svälla 10 minuter.
  4. Blanda i kvarg, salt, mjölerna och arbeta degen kraftigt, gärna i maskin.
  5. Låt degen jäsa ca 30 minuter.
  6. Gör fyllningen; Koka grötris enligt förpackningen (vi kokade 1,5 dl ris i 3 dl vatten 15 min).
  7. Hacka löken och fräs den mjuk i olja, tillsätt färsen och bryn den väl. Ta fyllningen från värmen och rör ner riset. Krydda och smaka av. Låt svalna.
  8. Baka ut pirogerna; Häll upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig.
  9. Dela degen i 8 bitar. Kavla ut varje bit till en rundel.
  10. Fukta kanterna med vatten, tillsätt fyllningen på ena sidan och vik den andra över.
  11. Tryck ihop kanterna med en gaffel.
  12. Hetta upp oljan i en tjockbottnad gryta eller kastrull till 180°C.
  13. Sänk ner pirogerna, en i taget, med hålslev. Stek båda sidorna gyllenbruna.
  14. Lägg de friterade pirogerna på hushållspapper och låt rinna av.
Allting stämmer i Riktig malet kött

Malet kött är en grundbult i vår matkultur och i många familjer äts malet kött varje vecka. Vi på Snellmans vill att alla hemmakockar skall ha möjligheten att välja de bästa möjliga produkterna till sin vardag, och därför producerar vi dessa så bra vi bara kan.

Det finns malet kött.
Och sen finns det Riktigt malet kött.

Rate

Dela

Kommentarer