Läcker höstpaj med svamp och bacon

Syksyinen sieni-pekonipiirakka 1

I detta oerhört läckra recept kombinerar vi vår inhemska bacon med säsongens bästa svampar! Kom ihåg att hantera svamparna rätt och använd aldrig okänd svamp vid matlagning. För detta recept rekommenderar vi kantarell, trattkantarell eller stensopp, som du inte behöver behandla på förhand – det räcker med att städa bort onödigt skräp och sen steka i smör eller margarin.

Den här pajen är perfekt för många ändamål, höstens festdukningar, sena myskvällar eller arbetsluncher hemmavid förgylls av denna läckerbit. Och notera gärna att den är ÄNNU godare dagen efter!

8 45

Ingredienser

Botten
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl havreflingor
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 1,25 dl rybsolja
  • 0,5 dl kallt vatten
Fyllning
  • 1 pkt Snellman Riktig bacon (á 150 g)
  • 300 g svamp (t.ex. kantarell, trattkantarell eller stensopp)
  • 1 st stor lök
  • 2 msk smör eller margarin
  • 0,5 tsk salt
  • 2 dl laktosfri matgrädde
  • 3 st ägg
  • 1 dl riven ost
  • en nypa svartpeppar

Läcker höstpaj med svamp och bacon — Gör så här

  1. Blanda mjöl, havreflingor, salt och bakpulver. Tillsätt olja och rör om. Avrunda med vatten och gör snabbt till en deg.
  2. Tryck ut degen i botten av en pajform (26 cm) och upp längs kanterna. Förgrädda i 200 grader i 12 minuter i ugnens nedre kant.
  3. Putsa och (vid behov) hacka svampen i mindre bitar. Mindre svampar kan du använda hela, men t.ex. soppen kan du gott och väl göra till kuber på ungefär 1 cm. Hacka bacon och lök. Värm upp svamparna på en varm panna tills vätskan avlägsnats. Stek ditt bacon.
  4. Fyll på din svamp-panna med matfett och finhackad lök. När löken och svamparna börjar få färg rör du ner ditt bacon i härligheten.
  5. Fortsätt med matgrädde, ägg och en del av den rivna osten som du rör ihop i en skål och smaksätter med peppar.
  6. Bred ut svamp- och baconblandningen på ditt förgräddade pajbotten, häll gräddblandningen över pajformen och toppa med den sista rivna osten.
  7. Grädda i 200 grader i ungnens mittparti i ungefär 20-25 minuter. Servera sval.
bacon

Vi har många gånger fått frågan varför vi inte tillverkar en sådan omtyckt produkt som vanligt bacon här i Jakobstad.
I vårt utbud finns sedan tidigare Extramör bacon, men inte traditionellt råbacon.

Vi har länge drömt om finländskt råbacon. Nya produkter kräver förutom produktutveckling ofta stora investeringar, att utveckla en ny produkt är alltså ingen liten grej. En bit inpå året 2017 började ändå bitarna falla på plats och vi kunde gå vidare med vår idé.

Nu kan vi stolta också erbjuda Riktig bacon – ett enastående mört och smakrikt råbacon.

Rate

Dela

Kommentarer