Hoppa till innehållet
Läcker höstpaj med svamp och bacon

Läcker höstpaj med svamp och bacon

Riktig bacon 150 g

8

45min tillagningstid | 45min total tid

Lätt

I detta oerhört läckra recept kombinerar vi vår inhemska bacon med säsongens bästa svampar! Kom ihåg att hantera svamparna rätt och använd aldrig okänd svamp vid matlagning. För detta recept rekommenderar vi kantarell, trattkantarell eller stensopp, som du inte behöver behandla på förhand – det räcker med att städa bort onödigt skräp och sen steka i smör eller margarin. Den här pajen är perfekt för många ändamål, höstens festdukningar, sena myskvällar eller arbetsluncher hemmavid förgylls av denna läckerbit. Och notera gärna att den är ÄNNU godare dagen efter!

Ingredienser

Botten
  • 3.5 dl vetemjöl
  • 0.5 dl havreflingor
  • 1 tsk bakpulver
  • 0.5 tsk salt
  • 1.25 dl rypsolja
  • 0.5 dl vatten
Fyllning
  • 1 pkt Snellman Riktig bacon 150 g
  • 300 g kantarell
  • 1 lök
  • 2 msk smör
  • 0.5 tsk salt
  • 2 dl laktosfri matlagningsgrädde
  • 3 ägg
  • 1 dl riven ost
  • 1 svartpeppar

Instruktioner

Blanda mjöl, havreflingor, salt och bakpulver. Tillsätt olja och rör om. Avrunda med vatten och gör snabbt till en deg.

Tryck ut degen i botten av en pajform (26 cm) och upp längs kanterna. Förgrädda i 200 grader i 12 minuter i ugnens nedre kant.

Putsa och (vid behov) hacka svampen i mindre bitar. Mindre svampar kan du använda hela, men t.ex. soppen kan du gott och väl göra till kuber på ungefär 1 cm. Hacka bacon och lök. Värm upp svamparna på en varm panna tills vätskan avlägsnats. Stek ditt bacon.

Fyll på din svamp-panna med matfett och finhackad lök. När löken och svamparna börjar få färg rör du ner ditt bacon i härligheten.

Fortsätt med matgrädde, ägg och en del av den rivna osten som du rör ihop i en skål och smaksätter med peppar.

Bred ut svamp- och baconblandningen på ditt förgräddade pajbotten, häll gräddblandningen över pajformen och toppa med den sista rivna osten.

Grädda i 200 grader i ungnens mittparti i ungefär 20-25 minuter. Servera sval.

Näringsinnehåll

/ 100g / servering 170 g
Energi 1140 kJ / 274 kcal 1939 kJ / 466 kcal
Fett 20 g 33.9 g
- varav mättat fett 5.5 g 9.3 g
Kolhydrat 15.2 g 25.8 g
- varav sockerarter 1.4 g 2.3 g
Protein 8 g 13 g
Fiber 1.6 g 2.7 g
Salt 1 g 1.7 g

Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.

Har du smakat än? 
Berätta vad du tyckte på Facebook.

Spara

Till inköpslistan