Hoppa till innehållet
Läckra pastejer med malet kött och bacon i skinkdipp

Läckra pastejer med malet kött och bacon i skinkdipp

Riktig bacon 150 g

20

1h tillagningstid + 3h total tid

Medel

Luftiga köttpastejer och en härligt salt buljong är gott både som förrätt och helgläckerhet. Degen är gräddad av en välsmakande smördeg med kvarg och i fyllningen samsas Snellmans Riktiga nötkött, knapriga bacon och lök. Ställ in de gräddningsklara pirogerna i kylen och grädda sen tills de är gyllenbruna innan det är dags för måltid. Till buljongen kan du utnyttja stekfettet från julskinkan eller välja färdig köttbuljong av hög kvalitet.

Ingredienser

Fyllning
  • 1 dl kokt ris eller grötris
  • 1 pkt Snellman Malet kött av nöt 10 % 250 g
  • 0.5 pkt Snellman Riktig bacon 150 g
  • 0.5 tsk salt
  • 2 rödlök (liten)
  • kryddpeppar
  • svartpeppar
Degen
  • 200 g rumsvarmt smör
  • 200 g rumstempererat kvarg
  • 300 g vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
Buljong
  • 5 dl julskinkas spad (eller färdig köttbuljong)
  • vatten
Dessutom
  • 1 ägg till smörjning

Instruktioner

Börja med degen. Mät upp smör (rumstempererad) och kvarg i en skål. Rör ihop vetemjöl och bakpulver. Kombinera de två skålarna och forma en deg. Lägg degklumpen i färskfilm och låt dra i 2 timmar i kylskåpet innan du börjar tillreda pirogerna.

Finhacka ditt bacon. Skala rödlöken och gör så små bitar av den som möjligt. Stek baconet krispigt i en stekpanna. Ställ undan bacon och bryn sen malet kött. Rör ner malet kött med ditt bacon och sautera slutligen rödlöken en stund i stekpannan.

Mät upp ris och kryddor och blanda i köttblandningen och låt svalna helt.

Värm ugnen till 225 grader. Kavla ut degen till tunna skivor. Använd ett mått för att skära ut cirklar på ungefär 12 centimeter. Mät upp fyllning på ena halvan av cirkeln och vik ihop. Knypla ihop kanterna, så ingen fyllning smiter ut. Upprepa tills du använt upp hela degen. Smörj in pastejerna med ägg och grädda i 225 grader i cirka 10 minuter tills de blir gyllenbruna.

Tag vara på stekvätskan från julskinkan. Tillsätt tillräckligt med vatten för att uppnå önskad sälta. Värm upp spadet på spisen innan servering. Du kan också använda dig av färdig buljong. Häll varmt spad på en tallrik och fyll på med några pastejer. Avnjut omedelbart!

Näringsinnehåll

/ 100g / servering 75 g
Energi 1120 kJ / 269 kcal 840 kJ / 202 kcal
Fett 18.1 g 13.5 g
- varav mättat fett 10.4 g 7.8 g
Kolhydrat 17 g 12.7 g
- varav sockerarter 1.1 g 0.8 g
Protein 9 g 7 g
Fiber 0.8 g 0.6 g
Salt 1.6 g 1.2 g

Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.

Har du smakat än? 
Berätta vad du tyckte på Facebook.

Spara

Till inköpslistan