Länk med asiatisk twist

1

En traditionell länk får ett rejält lyft med det asiatiska kökets kryddor. Grönsakerna och riset gör det till en hel och härlig måltid. Receptet deltog i Kunnon Lenkkimakkara-utmaningen 2013 och är signerat Heleen´s Hobbies -bloggen.

2

Ingredienser

  • 0.5 pkt Riktig skinnfri länk
  • 75 g palmsocker (eller rörsocker)
  • 4 msk asiatisk fisksås
  • 0.5 solovitlök
  • 0.5 färsk röd chili
  • 1 citrongräs
  • 2 cm bit ingefära
  • 1 rivet skal av en lime
  • 0.5 saft av en lime
  • 1 chalottenlök
  • 2 torkade kaffir lime blad
  • peppar
  • 0.5 dl färsk koriander, hackad
Dessutom
  • 1 ask shiitakesvamp eller champinjon
  • 1 paprika
  • 0.5 dl sesamfrön
  • salt
  • peppar

Länk med asiatisk twist — Gör så här

  1. Skala och finfördela vitlöken, gör samma med löken och ingefäran. Tag fröna ur chilin och hacka, vill du ha eldigare smak lägger du extra chili. Hacka citrongräset i små 1-2 cm bitar. Tvätta limen och riv skalet. Skär små stickor av länkkkorven, ca. ½ x 3 cm.
  2. Smält sockret på låg värme i en kastrull. Tillsätt sen fisksåsen och blanda väl. Tillsätt korven och rör om. Kasta i lök, vitlök, chili, citrongräs och bladen av kaffir lime. Låt sjuda i tio minuter så korven tar smak av såsen och tillsät slutligen limeskal, saft från en lime och några varv ur pepparkvarnen. Smaka och lägg sist i koriandern. Rätten är redo att serveras med kokat ris och shiitake- och paprikaröran.
  3. Tag bort frön ur paprikan och skär i 1 cm x 4 cm strimlor. Halvera de strörsta svamparna och stek shiitaken och paprikan i lite olja under ständigf omrörning. Lägg sist i sesamfrön samt lite salt och peppar.
  4. Egentligen kan du göra en dubbelsats av allt, för det här kommer att ha god åtgång!

Rate

Dela

Kommentarer