Länk med asiatisk twist
En traditionell länk får ett rejält lyft med det asiatiska kökets kryddor. Grönsakerna och riset gör det till en hel och härlig måltid. Receptet deltog i Kunnon Lenkkimakkara-utmaningen 2013 och är signerat Heleen´s Hobbies -bloggen.
2
Ingredienser
-
- 0.5 pkt Riktig skinnfri länk
- 75 g palmsocker (eller rörsocker)
- 4 msk asiatisk fisksås
- 0.5 solovitlök
- 0.5 färsk röd chili
- 1 citrongräs
- 2 cm bit ingefära
- 1 rivet skal av en lime
- 0.5 saft av en lime
- 1 chalottenlök
- 2 torkade kaffir lime blad
- peppar
- 0.5 dl färsk koriander, hackad
- Dessutom
-
- 1 ask shiitakesvamp eller champinjon
- 1 paprika
- 0.5 dl sesamfrön
- salt
- peppar
Länk med asiatisk twist — Gör så här
-
- Skala och finfördela vitlöken, gör samma med löken och ingefäran. Tag fröna ur chilin och hacka, vill du ha eldigare smak lägger du extra chili. Hacka citrongräset i små 1-2 cm bitar. Tvätta limen och riv skalet. Skär små stickor av länkkkorven, ca. ½ x 3 cm.
- Smält sockret på låg värme i en kastrull. Tillsätt sen fisksåsen och blanda väl. Tillsätt korven och rör om. Kasta i lök, vitlök, chili, citrongräs och bladen av kaffir lime. Låt sjuda i tio minuter så korven tar smak av såsen och tillsät slutligen limeskal, saft från en lime och några varv ur pepparkvarnen. Smaka och lägg sist i koriandern. Rätten är redo att serveras med kokat ris och shiitake- och paprikaröran.
- Tag bort frön ur paprikan och skär i 1 cm x 4 cm strimlor. Halvera de strörsta svamparna och stek shiitaken och paprikan i lite olja under ständigf omrörning. Lägg sist i sesamfrön samt lite salt och peppar.
- Egentligen kan du göra en dubbelsats av allt, för det här kommer att ha god åtgång!