Riktig julgryta med persiljerotmos
4
30min tillagningstid + 3h 30min total tid
Lätt
Ingredienser
- 1 pkt Snellman Riktig Karelsk stek 500 g
- 2 lök
- 2 hela nejlikor
- 1 stjärnanis
- 1 kanelstång
- 4 kryddpeppar
- 1 tsk salt
- 200 g morötter
- 200 g palsternacka
- 200 g kålrot
- 1 msk olja för stekning
- vatten
Persiljerotmos
- 800 g rersiljerot
- 2 dl mjölk
- 0.5 tsk salt
- 1 msk margarin
Instruktioner
Bryn upp köttet snabbt i en skvätt olja på en stekpanna och flytta sen över i en gryta.
Skala löken och vitlöken, skär mindre bitar och lägg i grytan. Mät upp rätt och önskad mängd kryddor och fyll på så mycket vatten att köttet blir under ytan. Lägg locket på och ställ i ugnen i 150 grader för 1,5 timme.
Tillred rotsakerna. Skala kålroten, morötterna och palsternackan. Skär i bitar och lägg i grytan efter halva tiden. Låt grytan puttra i de nämnda 1,5 timmarna eller tills köttet är mört.
Tillred mos. Skala din rotpersilja och skär i bitar. Koka i en kastrull med lite vatten i 15 minuter, eller tills bitarna mjuknat helt. Häll av vattnet, men låt persiljan vila i kastrullen. Rör i mjölk och en gnutta margarin och gör mos med stavmixer. Krydda med salt.
Servera köttgrytan med härlig rotpersiljemos.
Näringsinnehåll
/ 100g | / servering 600 g | |
---|---|---|
Energi | 257 kJ / 61 kcal | 1543 kJ / 368 kcal |
Fett | 1.9 g | 11.6 g |
- varav mättat fett | 0.6 g | 3.4 g |
Kolhydrat | 4.5 g | 27 g |
- varav sockerarter | 3.9 g | 23.3 g |
Protein | 6 g | 33 g |
Fiber | 2.1 g | 12.5 g |
Salt | 0.4 g | 2.5 g |
Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.