
Riktiga köttbullar med svampsås på mörkt öl och grädde
Riktiga köttbullar 300 g30min
4
Lätt
Skogens svampar passar till pajer, pasta, soppa och stuvning men fungerar även som komplement till allehanda kötträtter. Ge din svampsås en djupare nyans genom att ösa på med lite mörkt och smakrikt öl.
Riktiga köttbullar med svampsås på mörkt öl och grädde är en lite lyxigare rätt för vardagen, den tar bara 30 minuter att färdigställa. Den mörka ölen i detta Satokausi-recept stärker umamin i svampen och ger såsen en fyllighet. Såsen kan ännu kryddas med timjam eller rosmarin om så önskas.
Ingredienser
Riktiga köttbullar med svampsås på mörkt öl och grädde
- 200 g skogens svampar enligt eget tycke och smak
- 1 lök
- 2 vitlökslyftor
- 1 msk olja
- 2 dl mörkt öl
- 2 dl grädde
- 0.5 tsk salt
- 0.5 tsk svartpeppar
- 1 pkt Snellman Riktiga köttbullar 300 g
Dessutom
- potatismos eller kokt potatis
Instruktioner
- Rengör och finhacka svampen, gör samma sak med löken och vitlöken. Sätt svampen i en torr panna och stek på medeltemperatur tills vätskan dunstat.
- Tillsätt olja, lök och vitlök. Sautera i några minuter. Fyll på med öl och låt koka upp, avrunda med grädde, kryddor och salt.
- Stek köttbullarna på en annan stekpanna i en stänk olja i några minuter. När temperatur och färg börjar stämma häller du köttbullarna i svampsåsen.
- Koka upp ytterligare en sista gång och servera den härligt gräddiga såsen med potatismos eller kokt potatis.
Näringsinnehåll
/ 100g | / servering 200 g | |
---|---|---|
Energi | 1056 kJ / 255 kcal | 2111 kJ / 510 kcal |
Fett | 21.9 g | 43.8 g |
- varav mättat fett | 10.2 g | 20.5 g |
Kolhydrat | 6.6 g | 13.3 g |
- varav sockerarter | 4.5 g | 9.1 g |
Protein | 7 g | 14 g |
Fiber | 1.1 g | 2.2 g |
Salt | 1 g | 2 g |
Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.
Skogens svampar passar till pajer, pasta, soppa och stuvning men fungerar även som komplement till allehanda kötträtter. Ge din svampsås en djupare nyans genom att ösa på med lite mörkt och smakrikt öl.
Riktiga köttbullar med svampsås på mörkt öl och grädde är en lite lyxigare rätt för vardagen, den tar bara 30 minuter att färdigställa. Den mörka ölen i detta Satokausi-recept stärker umamin i svampen och ger såsen en fyllighet. Såsen kan ännu kryddas med timjam eller rosmarin om så önskas.