Hoppa till innehållet
Kunnon jauhelihaa tekemässä

Tillverkning av Riktigt maletkött

Kölden känns i nästippen och i kinderna, när jag stiger in i Snellmans nya köttpaketeringsavdelning. Än en gång är det så tidigt att jag i vanliga fall skulle ligga och snusa sött i min säng. Ett effektivt sätt att vakna på är det i alla fall. Plötsligt hörs ett hypnotiserande sus och ett hammarslagslikande ljud börjar upprepas i en jämn takt. Tomma askar sänker sig från taket och förflyttas till linjen med blixtens hastighet. Paketen flimrar förbi i en otrolig takt. Maletköttlinjen är startad och dagens arbete har inletts. Jag har kommit för att kolla på hur Snellmans Riktiga maletkött tillverkas. Men först lite bakgrund.

Vadå, Riktigt maletkött?

Maletkött har alltid varit populärt bland finländare, men idag värderas det ännu högre än någonsin tidigare. Inget under, maletkött är en fantastisk råvara till de mest olika rätter. Maletköttbiffar, köttfärslimpa, maletköttsås, kåldolmar, osv. – listan på delikata maträtter gjorda av maletkött är oändlig. Dessutom är maletkött rätt förmånligt, vilket gör att flera munnar kan mättas utan att börsen sinas ut alltför mycket.

År 2008 funderade man på Snellman att något måste göras åt maletköttet. Dess kvalitet betraktades allmänt sett som varierande, fastän det var finländarnas älsklingsråvara för vardagens favoriträtter. Vi hade kvaliteten i skick, men något behövdes ännu för att dess värde skulle stiga. År 2009 introducerade Snellman Riktigt maletkött i butikerna, som är gjort av färskt, finländskt kött som aldrig varit fruset. Snellman får råvarorna till sitt maletkött, av finländskt nöt- och griskött från sina egna producenter, från finländska familjegårdar. Eftersom utbud och efterfrågan inte alltid går hand i hand, så är en tillfällig nerfrysning ibland nödvändig. För att man ens skulle kunna tänka sig att sälja maletköttet utan att frysa ner det, så måste man tänka om hela processen från anskaffning till produktion. Snellman lyckades med detta och resultaten får nu alla finländare njuta av. Det rekommenderas att kött som en gång varit nerfruset, inte skall frysas igen. Således kan man säga att Riktigt maletkött är unikt eftersom man utan tvivel kan frysa ner de rätter som är gjort av det. Dessutom försvinner det mindre vätska ur färskt maletkött i en het panna, och man kan på riktigt påstå att maletköttet steks och inte sjuder.

Hur tillverkas då Riktigt maletkött?

Och nu till tillverkningen. När köttet kommit till maletköttlinjen så har det färdats genom styckningen till standardiseringen, där de olika maletköttprodukternas fetthalter definieras. Efter standardiseringen flyttas köttet till maletköttpaketeringen. Det finns tre stora silon med en volym på 2000 kg. Det är lätt att förstå att silona är enorma, eftersom man dagligen tillverkar ca 80 000 askar maletkött – det är stora mängder maletkött det. Köttärningar levereras från silona längs ett band till en kvarn, där köttet mals. Efter det flyttas maletköttet till portioneringen, där man delar upp portionerna i förpackningar på 250 g, 400 g eller 750 g. Från portioneringsmaskinen flyttas maletköttet över på linjen, praktiskt rakt på ett underläggspapper. Ett snabbt blad skär av portionerna i rätta storlekar. Det är fascinerande att följa med hur smidigt allt fungerar. Personalen övervakar och finjusterar maskinen. Allt måste utföras med en millisekundsprecision, annars fungerar det inte. Med en mätare följer man hela tiden köttets temperatur både i linjens start- och slutända. Nu levereras portionerna genom vågen framåt. Vägningen sker i takt med linjen och där försäkrar man sig om att det kommer rätt mängd maletkött i varje förpackning.

Maletköttet förlyttas i asken, med en takt på 100 askar/minut. Efter det förflyttas den i en maskin där 10 förpackningar sluts på en gång. I förslutningsskedet tillsätts också skyddsgas, som består av syre, kväve och koldioxid – dvs. helt normala gaser som vi andas in varje dag. Efter det följer etikettering och samtidigt stämplas den sista användningsdagen på etiketten. Etiketterna byts i maskinen för varje produktbyte och ansvarspersonerna behärskar den komplicerade maskinen smidigt. Efter etiketteringen går paketet genom en röntgenapparat, i vilken det granskas att inget som inte hör till paketet, t.ex. en benbit, har smugit sig in. Förpackningarna fotas också under arbetets gång, vilket gör att varje paket kan spåras fram till packlinjen. Den moderna tekniken är nog fascinerande.

Jag häpnas också över roboten som plockar askarna från linjen i transportlådor. Roboten har två blixtsnabba händer som är försedda med sugkoppar, som lyfter ett paket åt gången i lådorna. Det här kunde man följa med hur länge somhelst. Härifrån flyttas sedan förpackningarna via expeditionen till butiker och matbord på olika ställen i Finland.

Uppskattning

När man bekantar sig med tillverkningen av maletkött kan man inte annat än fascineras över hur snabbt och noggrannt allt görs. Jag får en ännu större respekt för personalen på köttpaketeringen, när man betraktar de stora visningstavlorna och de justeringsmöjligheter som visas i rutorna. En mycket imponerande verksamhet.

Nå, har man då lust att äta maletkött efter att ha sett allt detta? Verkligen! Själv hör jag till dem som skulle kunna äta maletkött fast varje dag, och isynnerhet idag. Än en gång har jag sett med mina egna ögon att man tillverkar maletkött, som om man skulle tillverka det åt sig själv. Vad ska jag då kocka idag, det finns så många olika möjligheter? Jag kommer ihåg att dedär Fetaostfyllda köttbullarna var jättegoda.

Ännu några förträffliga maletköttrecept:

Chili con carne
Kållåda
Lasagne

Trevligt början på veckan och berätta gärna om er matlagning på Herr Snellmans Facebook-sida!

Tommi

Snellmans produkter av Riktigt maletkött:

Stekmaletkött 250 g
Stekmaletkött 400 g
Stekmaletkött 750 g
Gris-nötmaletkött 400 g
Gris-nötmaletkött 750 g
5 % Maletkött av nöt och gris
Maletkött av gris 400 g