Joulukinkku
20
30min työaika + 8h 30min kokonaisaika
Helppo
Ainekset
- 1 kpl Snellman Maatiaispossun juhlakinkku luuton pakaste n. 5 kg
- 3 rkl sinappia
- 0.5 dl korppujauhoja
- kokonaisia neilikoita
Ohje
Ota kinkku ajoissa sulamaan jääkaappiin. Kinkun koosta riippuen aikaa sulamiseen tarvitaan n. 1 – 5 vrk.
Ota kinkku jääkaapista huoneenlämpöön ennen paistamista. Uuniin laitettaessa kinkun sisälämpötilan tulisi olla noin 10 °C.
Aseta paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan, ei kuitenkaan niin että se osuu luuhun.
Laita kinkku uunivuokaan tai syvälle uunipellille rasvapuoli ylöspäin. Huomioi, että kinkusta irtoaa nestettä ja rasvaa paiston aikana.
Paista ensin 200 °C asteisessa uunissa noin puoli tuntia.
Laske uunin lämpötila 100 °C ja paista kinkkua vielä n. 1,5 tuntia per kilo.
Tarkkaile paistomittaria. Kypsän joulukinkun sisälämpötila on 74 °C ja ylikypsän n. 83 °C. Huomioi, että lämpö nousee vähintään pari astetta vielä uunista ottamisen jälkeen.
Anna kinkun asettua hetki ja poista sitten verkko, kamara ja osa pintarasvasta kinkun päältä terävällä veitsellä.
Voitele kinkun pintaan sinappia ja ripottele pinnalle korppujauhoja. Voit myös tehdä veitsellä ristikkokuvion kunkun pintaan ja lisätä kokonaisia neilikoita. Huomioi, että neilikat ovat melko voimakkaan makuisia.
Kuorruta kinkkua vielä 250 °C asteessa noin 10 min, tai kunnes pinta on kauniin kullanruskea.
Vinkkejä
Kinkun paisto onnistuu myös paistopussissa. Laita silloin kinkku suoraan 100 °C asteiseen uuniin, ettei pussi pala.
Lisävinkkejä ja inspiraatiota joulukinkun paistoon löydät täältä.
Ravintosisältö
/ 100g | / Annos 180 g | |
---|---|---|
Energia | 847 kJ / 203 kcal | 1524 kJ / 365 kcal |
Rasva | 12.1 g | 21.8 g |
- josta tyydyttynyttä | 4.3 g | 7.7 g |
Hiilihydraatit | 0.7 g | 1.3 g |
- josta sokereita | 0.2 g | 0.4 g |
Proteiini | 23 g | 41 g |
Ravintokuitu | 0 g | 0.1 g |
Suola | 2.1 g | 3.8 g |
Ravintosisältötiedot ovat suuntaa antavia. Tarkista tuotteiden sopivuus erityisruokavalioihin pakkauksista. Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli.