Siirry sisältöön
Joulukinkku

Joulukinkku

Maatiaispossun juhlakinkku luuton pakaste n. 5 kg

20

30min työaika + 8h 30min kokonaisaika

Helppo

Perinteinen harmaasuolattu joulukinkku on suomalaisen joulupöydän tähti. Maatiaispossun juhlakinkku paistetaan uunissa meheväksi ja kuorrutetaan lopuksi sinapilla. Tapoja kinkun valmistukseen on lukuisia, mutta tämän helpon ohjeen ja yksityiskohtaisen vaihevideon avulla kinkku onnistuu varmasti.

Ainekset

Ohje

Ota kinkku ajoissa sulamaan jääkaappiin. Kinkun koosta riippuen aikaa sulamiseen tarvitaan n. 1 – 5 vrk.

Ota kinkku jääkaapista huoneenlämpöön ennen paistamista. Uuniin laitettaessa kinkun sisälämpötilan tulisi olla noin 10 °C.

Aseta paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan, ei kuitenkaan niin että se osuu luuhun.

Laita kinkku uunivuokaan tai syvälle uunipellille rasvapuoli ylöspäin. Huomioi, että kinkusta irtoaa nestettä ja rasvaa paiston aikana.

Paista ensin 200 °C asteisessa uunissa noin puoli tuntia.

Laske uunin lämpötila 100 °C ja paista kinkkua vielä n. 1,5 tuntia per kilo.

Tarkkaile paistomittaria. Kypsän joulukinkun sisälämpötila on 74 °C ja ylikypsän n. 83 °C. Huomioi, että lämpö nousee vähintään pari astetta vielä uunista ottamisen jälkeen.

Anna kinkun asettua hetki ja poista sitten verkko, kamara ja osa pintarasvasta kinkun päältä terävällä veitsellä.

Voitele kinkun pintaan sinappia ja ripottele pinnalle korppujauhoja. Voit myös tehdä veitsellä ristikkokuvion kunkun pintaan ja lisätä kokonaisia neilikoita. Huomioi, että neilikat ovat melko voimakkaan makuisia.

Kuorruta kinkkua vielä 250 °C asteessa noin 10 min, tai kunnes pinta on kauniin kullanruskea.

Vinkkejä

Kinkun paisto onnistuu myös paistopussissa. Laita silloin kinkku suoraan 100 °C asteiseen uuniin, ettei pussi pala.

Lisävinkkejä ja inspiraatiota joulukinkun paistoon löydät täältä.

Ravintosisältö

/ 100g / Annos 180 g
Energia 847 kJ / 203 kcal 1524 kJ / 365 kcal
Rasva 12.1 g 21.8 g
- josta tyydyttynyttä 4.3 g 7.7 g
Hiilihydraatit 0.7 g 1.3 g
- josta sokereita 0.2 g 0.4 g
Proteiini 23 g 41 g
Ravintokuitu 0 g 0.1 g
Suola 2.1 g 3.8 g

Ravintosisältötiedot ovat suuntaa antavia. Tarkista tuotteiden sopivuus erityisruokavalioihin pakkauksista. Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli.

kokkaa resepti vaiheittain

maistoitko jo? 
kerro mitä tykkäsit facebookissa.

Tallenna

Ostoslistalle