Siirry sisältöön
Kaalilaatikko

Kaalilaatikko

Kunnon sika-nauta jauheliha 23 % 400 g

6

20min työaika + 1h 40min kokonaisaika

Helppo

Kaalilaatikko on ihanan makeaa ja täyteläistä. Se jakaa mielipiteitä, mutta mikäli et ole maistanut kaalilaatikkoa aikoihin, suosittelemme ehdottomasti antamaan sille taas mahdollisuuden. Tässä siis Herra Snellmanin kaalilaatikko, joka on yksinkertainen ja helppo valmistaa. Reseptissä käytämme Snellmanin 100 % suomalaista Kunnon sika-nauta jauhelihaa, mikä takaa laatikon mehevyyden ja maukkauden.

Ainekset

Kaalilaatikko

Ohje

Halkaise kaali ja poista kova tyvi. Hienonna kaali ohuiksi suikaleiksi. Kuori ja hienonna sipuli.
Paista kaalia ja sipulia paistinpannulla öljyssä, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä. Kaada paistettu kaali ja sipuli voideltuun uunivuokaan.

Ruskista jauheliha ja mausta suolalla, mustapippurilla ja meiramilla. Kaada paistettu jauheliha uunivuokaan. Lisää myös riisi ja sekoita huolella.

Kaada päälle lihaliemi, ruokakerma ja siirappi.

Paista 175-asteisessa uunissa n. 60–90 min. Peitä foliolla, jos pinta alkaa tummua liikaa.

Vinkkejä

Kaalinystävän kannattaa ehdottomasti kokeilla myös näitä herkullisia , kaalikääryleitä..

Ravintosisältö

/ 100g / Annos 300 g
Energia 491 kJ / 118 kcal 1474 kJ / 353 kcal
Rasva 6.5 g 19.5 g
- josta tyydyttynyttä 3 g 8.9 g
Hiilihydraatit 9 g 26.9 g
- josta sokereita 4.8 g 14.4 g
Proteiini 5 g 15 g
Ravintokuitu 1.6 g 4.7 g
Suola 0.7 g 2 g

Ravintosisältötiedot ovat suuntaa antavia. Tarkista tuotteiden sopivuus erityisruokavalioihin pakkauksista. Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli.

Kokkaa resepti vaiheittain

kaalilaatikko – Mainettaan parempi

Kaalilaatikko on mehevän maukasta sekä lisäksi helppoa ja edullista valmistaa. Tämä ateria saa maustua uunissa noin 60 minuuttia ja sitä voi muokata maun mukaan, esimerkiksi lisäämällä siirappia.

Kaalilaatikko on varmasti yksi niistä ruokalajeista, joita joko rakastaa tai inhoaa. Yllättävän monen kohdalla kyse onkin jälkimmäisestä, vaikka kaalilaatikko olisikin päätynyt omalle lautaselle edellisen kerran lapsuudessa. Mikäli näin on, lienee kenties jo aika antaa sille uusi mahdollisuus.

Tutuista raaka-aineista huolimatta kaalilaatikko on yllättävän monipuolinen ja muunneltava ruokalaji. Lisäksi se edullinen valmistaa ja sopii mukavasti etenkin näin viileneviin syysiltoihin. Mikäpä sen parempaa kuin valmistaa kaalilaatikko uunissa ja nauttia se puolukoiden tai puolukkahillon kera.

Kokosimme yhteen erilaisia tapoja valmistaa kaalilaatikko sekä hieman lisätietoa tästä suomalaisesta klassikkoruoasta yleisten uskomusten ja kysymysten muodossa. Ja mikäli sinulla on jokin vinkki tai vaikkapa kaalilaatikkoon liittyvä muisto, kuulisimme niitä mielellämme vaikkapa Facebook-sivuillamme.

Kaalilaatikko uunissa

Kaalilaatikko uunissa on vaikea valmistaa

Tämä uskomus saattaa juontaa juurensa siitä, että jotkin kaaliruoat tosiaan vaativat hieman enemmän viitseliäisyyttä. Hyvä esimerkki tällaisesta ovat kaalikääryleet. Kaalilaatikko sitä vastoin on todella helppo valmistaa. Pilko, ruskista ja kypsennä, näin voisi tiivistää yksinkertaisimman kaalilaatikko-ohjeen. Ainoa hieman aikaa vievä vaihe on kypsentää kaalilaatikko uunissa, sillä paistoaika on yleensä noin tunnin. Herkullinen kaalilaatikko valmistuu vaivattomasti vaikkapa Herra Snellmanin reseptillä.

Onnistuuko kaalilaatikko varhaiskaalista?

Kaalilaatikko on perinteisesti mielletty syysruoaksi, sillä tällöin kaalisato on parhaimmillaan. Monessa keittiössä kypsyy kuitenkin kaalilaatikko uudesta kaalista heti kun sitä on saatavilla. Kaalilaatikko varhaiskaalista onkin aivan yhtä herkullista kuin myöhäisemmän sadon kaalista valmistettu versio. Ainoa ero on kaalin paisto- tai keittoajassa, sillä varhaiskaali pehmenee nopeammin.

Eikö kaalilaatikko munamaidolla tai riisillä sovi ruokavalioon?

On totta, että monessa ohjeessa kehotetaan valmistamaan kaalilaatikko munamaidolla, mutta kaikkien ruokavalioon tämä ei luonnollisestikaan sovi. Liemenä voikin erinomaisesti käyttää myös esimerkiksi lihalientä ja monen mielestä kaalilaatikko on myös näin tehtynä maukkaampaa. Toinen melko yleinen toive on saada kaalilaatikko ilman riisiä, esimerkiksi vähähiilihydraattisen ruokavalion vuoksi. Ratkaisu tähän on yksinkertainen, sillä riisin voi helposti jättää pois valmistusvaiheessa eikä sitä välttämättä tarvitse korvata millään ellei sitten halua käyttää hieman enemmän kaalia.

Ilman riisiä ja munamaidon sijasta lihaliemeen valmistuu muuten esimerkiksi tämä Herra Snellmanin kaalipata, joka saa kaalin lisäksi makua ja pirteää väriä porkkanoista ja bataatista. Tutustu reseptiin täällä!

Kaalilaatikko on tylsä ruokalaji

Ei sentään! Kaalilaatikkoa on helppo muutella makunsa mukaan kunhan viitsi hieman kokeilla. Jauhelihan voi halutessaan korvata vaikkapa possun suikaleilla tai lisätä joukkoon tomaattipyreetä ja valkosipulia, jolloin ruokaan tulee vahva kaukasialainen vivahde. Tai kokeile kaalilaatikkoa juustokuorrutuksella. Monessa ohjeessa neuvotaan myös käyttämään siirappia, joka tuo pienissä määrin miellyttävää makeutta kaalille.

Mikäli laatikkoruoat maistuvat, kannattaa seuraavaksi ottaa kokeiluun vaikkapa makaronilaatikko Herra Snellmanin reseptillä.

maistoitko jo? 
kerro mitä tykkäsit facebookissa.

Tallenna

Ostoslistalle