Kaalilaatikko

Arvio 5 5:stä perustuen 1 asiakkaan arvotukseen.
Kaalilaatikko 1

Kaalilaatikko jakaa mielipiteitä, mutta mikäli et ole maistanut sitä aikoihin, suosittelemme ehdottomasti antamaan sille taas mahdollisuuden. Tässä Herra Snellmanin kaalilaatikko munamaidolla, jolla ruokkii monta nälkäistä suuta. Reseptiin kuuluu Snellmanin 100 % suomalaista Kunnon sika-nauta jauhelihaa, jossa on riittävästi rasvaa, joten myös kaalilaatikko valmistuu siitä vallan mainiosti.

6 80 min

Ainekset

  • 1 pieni keräkaali
  • 400 g Sika
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl mustapippuria
  • 2 dl keitettyä riisiä
  • 1 sipuli
  • 2 kananmunaa
  • 5 dl maitoa tai lihalientä

Tee näin

  1. Kaalilaatikon valmistaminen on helppoa!
  2. Pilko kaali ja sipuli ja paista niitä pannulla, kunnes ne pehmenevät
  3. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan
  4. Ruskista jauheliha ja mausta
  5. Sekoita kaali, jauheliha ja riisi ja laita uunivuokaan. Kaada päälle munamaito
  6. Paista 175 asteessa n. 60 min, ja kaalilaatikko on valmis!

Vinkki!

1. Siirappia voit lisätä pari ruokalusikallista tuomaan makeutta kaalille.
2. Riisin voit jättää pois niin ruoka soveltuu myös esim. karppaajalle.
3. Kaalilaatikosta saa laktoosittoman käyttämällä lihalientä maidon sijaan.

Tämä kaalilaatikko-resepti löytyy myös YouTubesta. 

Kunnon jauheliha

”Mietittiin, että millaisesta jauhelihasta sitä itse tykkää laittaa ruokaa ja saatiin idea Kunnon jauhelihasta, joka tehdään pelkästään pakastamattomasta lihasta. Parasta tässä on se tuoreen lihan raikas maku ja tuoksu.”

Kim, tuotekehittäjä

Arvioi

Jaa

Kommentit

Mainettaan parempi kaalilaatikko

Kaalilaatikko on mehevän maukasta sekä lisäksi helppoa ja edullista valmistaa. Tämä ateria saa maustua uunissa noin 60 minuuttia ja sitä voi muokata maun mukaan, esimerkiksi lisäämällä siirappia.

Kaalilaatikko on varmasti yksi niistä ruokalajeista, joita joko rakastaa tai inhoaa. Yllättävän monen kohdalla kyse onkin jälkimmäisestä, vaikka kaalilaatikko olisikin päätynyt omalle lautaselle edellisen kerran lapsuudessa. Mikäli näin on, lienee kenties jo aika antaa sille uusi mahdollisuus.

Tutuista raaka-aineista huolimatta kaalilaatikko on yllättävän monipuolinen ja muunneltava ruokalaji. Lisäksi se edullinen valmistaa ja sopii mukavasti etenkin näin viileneviin syysiltoihin. Mikäpä sen parempaa kuin valmistaa kaalilaatikko uunissa ja nauttia se puolukoiden tai puolukkahillon kera.

Kokosimme yhteen erilaisia tapoja valmistaa kaalilaatikko sekä hieman lisätietoa tästä suomalaisesta klassikkoruoasta yleisten uskomusten ja kysymysten muodossa. Ja mikäli sinulla on jokin vinkki tai vaikkapa kaalilaatikkoon liittyvä muisto, kuulisimme niitä mielellämme vaikkapa Facebook-sivuillamme.

kaalilaatikko

Kaalilaatikko uunissa on vaikea valmistaa

Tämä uskomus saattaa juontaa juurensa siitä, että jotkin kaaliruoat tosiaan vaativat hieman enemmän viitseliäisyyttä. Hyvä esimerkki tällaisesta ovat kaalikääryleet. Kaalilaatikko sitä vastoin on todella helppo valmistaa. Pilko, ruskista ja kypsennä, näin voisi tiivistää yksinkertaisimman kaalilaatikko-ohjeen. Ainoa hieman aikaa vievä vaihe on kypsentää kaalilaatikko uunissa, sillä paistoaika on yleensä noin tunnin. Herkullinen kaalilaatikko valmistuu vaivattomasti vaikkapa Herra Snellmanin reseptillä.

Onnistuuko kaalilaatikko varhaiskaalista?

Kaalilaatikko on perinteisesti mielletty syysruoaksi, sillä tällöin kaalisato on parhaimmillaan. Monessa keittiössä kypsyy kuitenkin kaalilaatikko uudesta kaalista heti kun sitä on saatavilla. Kaalilaatikko varhaiskaalista onkin aivan yhtä herkullista kuin myöhäisemmän sadon kaalista valmistettu versio. Ainoa ero on kaalin paisto- tai keittoajassa, sillä varhaiskaali pehmenee nopeammin.

Eikö kaalilaatikko munamaidolla tai riisillä sovi ruokavalioon?

On totta, että monessa ohjeessa kehotetaan valmistamaan kaalilaatikko munamaidolla, mutta kaikkien ruokavalioon tämä ei luonnollisestikaan sovi. Liemenä voikin erinomaisesti käyttää myös esimerkiksi lihalientä ja monen mielestä kaalilaatikko on myös näin tehtynä maukkaampaa. Toinen melko yleinen toive on saada kaalilaatikko ilman riisiä, esimerkiksi vähähiilihydraattisen ruokavalion vuoksi. Ratkaisu tähän on yksinkertainen, sillä riisin voi helposti jättää pois valmistusvaiheessa eikä sitä välttämättä tarvitse korvata millään ellei sitten halua käyttää hieman enemmän kaalia.

Kaalilaatikko on tylsä ruokalaji

Ei sentään! Kaalilaatikkoa on helppo muutella makunsa mukaan kunhan viitsi hieman kokeilla. Jauhelihan voi halutessaan korvata vaikkapa possun suikaleilla tai lisätä joukkoon tomaattipyreetä ja valkosipulia, jolloin ruokaan tulee vahva kaukasialainen vivahde. Tai kokeile kaalilaatikkoa juustokuorrutuksella. Monessa ohjeessa neuvotaan myös käyttämään siirappia, joka tuo pienissä määrin miellyttävää makeutta kaalille.

Muita reseptejä