Lihamureke
4
15min työaika + 55min kokonaisaika
Helppo
Ainekset
- 1 kpl Snellman Kunnon naudan jauheliha 10 % 400 g
- 2 dl ruokakermaa
- 1 dl korppujauhoja
- 1 kpl sipulia
- 2 kpl valkosipulinkynttä
- 1 kpl Snellman Kunnon pekoni 150 g
- 1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja
- 2 kpl kananmunaa
- 1 tl suolaa
- 0.5 tl mustapippuria
Ohje
Mittaa isoon kulhoon kerma ja korppujauhot. Anna turvota 5 minuuttia.
Kuori sipulit ja hienonna ne. Hienonna pekoni ja aurinkokuivatut tomaatit. Lisää kaikki hienonnetut ainekset ja munat kulhoon. Mausta suolalla sekä mustapippurilla. Sekoita tasaiseksi massaksi.
Muotoile mureketaikina uunipannulle leivinpaperin päälle tasaiseksi pötköksi.
Paista lihamureketta 200-asteisessa uunissa noin 40–50 min.
Tarjoa esimerkiksi pannulla paistettujen varsiparsakaalien kanssa.
Ravintosisältö
/ 100g | / Annos 200 g | |
---|---|---|
Energia | 1043 kJ / 250 kcal | 2086 kJ / 500 kcal |
Rasva | 16.2 g | 32.4 g |
- josta tyydyttynyttä | 6.1 g | 12.1 g |
Hiilihydraatit | 9 g | 18.1 g |
- josta sokereita | 3.5 g | 7 g |
Proteiini | 17 g | 33 g |
Ravintokuitu | 1.1 g | 2.2 g |
Suola | 1.4 g | 2.9 g |
Ravintosisältötiedot ovat suuntaa antavia. Tarkista tuotteiden sopivuus erityisruokavalioihin pakkauksista. Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli.
Kokkaa resepti vaiheittain
Katso koko reseptivideo
Lihamureke on perinteikäs herkku
Lihamureke on klassikko, jonka resepti löytyy jopa maailman vanhimmasta keittokirjasta, roomalaisen ritarin Apiciuksen kokoamasta De re coqvinariasta. Lihamureketta on siis valmistettu ympäri maailmaa jo useamman vuosituhannen ajan. Lihamureke kuuluu esimerkiksi saksalaisen, kreikkalaisen ja amerikkalaisen keittiön klassikoihin, vain hieman eri mausteilla höystettynä. Lihamureke on perinteisesti ollut lama-ajan ruokaa, sillä sitä on helppo jatkaa edullisilla raaka-aineilla, kuten leivänmuruilla, perunalla tai kananmunilla.
Suomessakin lihamurekkeella on pitkä historia. Suomalainen lihamureke on perinteisesti maustettu suolalla ja pippurilla ja se on tarjoiltu perunamuusin ja ruskean kastikkeen kanssa.
Vaikka lihamureke omaa pitkät perinteet, on se edelleenkin ruoka, joka joka maistuu takuulla koko perheelle.
Lihamureke eri tavoin valmistettuna
Lihamurekkeelle löytyy monia variaatioita. Lihamurekkeeseen sopii niin vihannekset kuin juustokin. Lihamurekkeeseen voi piilottaa jopa hedelmiä, kuten luumuja, jotka tuovat lihamurekkeeseen hienon makean vivahteen. Keitettyjen kananmunien lisääminen lihamurekkeeseen taas tuo murekkeelle kauniin leikkauspinnan.
Lihamureke sipulikeitolla
Tämä vinkki on oikea oikotie onneen. 1970-luvulla tuli trendiksi lisätä lihamurekkeen taikinaan valmis sipulikeittopussi, jossa on valmiina kaikki tarvittava lihamurekkeen maustamiseen. Sipulikeitto on oiva oikotie, jos aika on kortilla tai et ole niin varma lihamurekkeen maustamisesta; turvota vain valmis sipulikeittoaines korppujauhojen kanssa kermaan tai kermaviiliin, lisää kananmuna ja jauheliha, sekoita taikinaksi, muotoile ja paista. Herkullinen lihamureke kädenkäänteessä.
Lihamureke ilman korppujauhoja
Lihamurekkeen voi valmistaa myös ilman korppujauhoja. Lihamureke ei tarvitse välttämättä ollenkaan jauhoja ollakseen mehevän herkullinen, mutta korppujauhon korvikkeeksi voi käyttää esimerkiksi kaurahiutaleita tai ruiskorppujauhoja, jotka tuovat murekkeeseen lisää kuitua. Lihamureketaikinaa voi jatkaa myös kasviksilla, kuten perunalla.
Lihamureke kermaviilillä
Kerman sijasta voit lisätä lihamureketaikinaan kermaviiliä, joka tuo murekkeeseen ihan uutta makua. Kermaviili tekee lihamurekkeesta murean ja mehevän.