Gyros-pitaleivät possulla

Gyros-pitaleivät possulla

Gyros-pitaleivät Herra Snellmanin tapaan, ole hyvä! Nämä herkulliset täytetyt pitaleivät ovat saaneet inspiraationsa kreikkalaisista pita gyros -leivistä. Kreikassa gyros tehdään vartaasta, tämä reseptissä varras korvataan Maatiaispossun lihasuikaleilla. Pitaleipien ohje sisältää sekä leivontaohjeen että pitaleivän täytteet.

6 75 min

Ainekset

Pitaleivät ( 6 kpl)
  • 2 dl vettä
  • ¼ hiivaa
  • 1 tl sokeria
  • 1 tl suola
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 5 dl vehnäjauhoja
Gyros-lihatäyte
  • 1 pkt Maatiaispossun lihasuikale
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 rkl valkoviinietikkaa
  • ½ tl timjamia
  • ½ tl chilijauhetta
  • ½ tl kuminaa
  • ½ tl oreganoa
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 1 tl hunajaa
  • 1 tl suolaa
Tzatsiki
  • 2 dl turkkilaista jugurttia
  • 1 valkosipulin kynttä
  • ½ raastettu kurkku
  • ripaus suolaa
  • ripaus mustapippuria
Kasvistäyte
  • tomaattia
  • salaattia
  • sipulia
  • tuoreita yrttejä oman maun mukaan

Gyros-pitaleivät possulla — Ohje

Marinointi
  1. Sekoita marinadin ainekset ja lisää liha, anna marinoitua sillä aikaa kun valmistat tzatsikin ja pitaleivät.
Pitaleivät
  1. Tee taikina, anna kohota liinan alla noin puoli tuntia.
  2. Jaa taikina kuuteen osaan ja tee pyöreitä pullia.
  3. Kauli tai painele taikina pyöreiksi leiviksi.
  4. Kuumenna paistinpannu ja paista leipiä kuivalla kuumalla pannulla 2 min/puoli (tai uunissa 250 asteessa noin 5 min).
  5. Sivele kuumille leiville oliiviöljyä.
Tzatsiki
  1. Raasta kurkku, valuta nesteet pois, murskaa valkosipuli ja sekoita ne jogurttiin.
  2. Mausta suolalla ja pippurilla.
  3. Laita tzatsiki jääkaappiin tekeytymään.
Täyte
  1. Kun pitaleivät ja tzatsiki ovat valmiit, paista marinoituneet lihasuikaleet ja pilko kasvikset.
  2. Täytä gyros-pitaleivät lihalla, kasviksilla ja tzatsikilla.

Vinkki!

Pitaleipien täytteeksi sopivat erinomaisesti myös Herra Snellmanin grillatut ja valmiiksi viipaloidut kebab-lastut, etenkin jos possusuikaleiden marinointiin ei ole aikaa tai kaikkia ainesosia. Kokeile tehdä myös maukas kanagyros korvaamalla lihatäyte grillatulla kanakebabilla!

Jos haluat astetta helpomman ohjeen, katso pitakebab ja tsatsiki -reseptimme!

Suikaleet ja kuutiot

“Meillä suikaleet ja kuutiot tehdään aina pakastamattomasta suomalaisesta lihasta eikä niihin lisätä vettä tai käytetä ruiskusuolausta. Ja kyllähän ne ruskistuu kauniisti ja pysyy irtonaisina pannulla.”

Kai, tuotekehittäjä

Arvioi

Jaa

Kommentit

Muita reseptejä

Pitaleipä

Pitaleivät ovat Välimeren ja Lähi-idän alueella yleinen ruoka, jonka juuret ovat kaukana historiassa. Pitaleipä luokitellaan ohutleiväksi (flatbread), joiden joukkoon kuuluvat myös esimerkiksi suomalainen rieska, meksikolainen tortilla, italialainen focaccia ja intialainen roti. Ohutleipien listaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkään, sillä niitä syödään ympäri maailmaa, joten eri ruokakulttuureissa on niistä omat versionsa. Ohutleipä on todella vanha keksintö, sillä historiankirjat kertovat, että esimerkiksi jo muinaisessa Egyptissä syötiin ohutleipiä, eli ihmiset ovat syöneet erilaisia pitaleivän sukulaisia jo useita tuhansia vuosia.

Pitaleivät ovat useimmiten pyöreitä

Pitaleivän täytteitä

Taskullinen pitaleipä lienee tunnetuin, mutta pitaleipiä on myös taskuttomia. Taskuttomista pitaleivistä voidaan tehdä esimerkiksi kreikkalainen pita-gyros. Taskullinen pitaleipä voidaan täyttää monella eri tavalla, kuten esimerkiksi kebabilla, kanan tai possun suikaleilla, falafeleilla, erilaisilla vihanneksilla sekä kastikkeilla kuten hummuksella tai tzatsikilla.

Pulled pork pitaleivät ja punakaali-pekoni coleslaw 1