Siirry sisältöön
Takkakinkku ja takkajuurekset

Takkakinkku ja takkajuurekset

Maatiaispossun juhlakinkku luuton pakaste n. 3 kg

1h työaika + 7h kokonaisaika

Keskitaso

Tiesitkö, että joulukinkun voi valmistaa myös takassa? Temppu vaatii varaavan takan, jonkin verran etukäteisvalmisteluja ja hieman seikkailumieltä. Samalla hyödynnät puunpoltosta syntyvän jälkilämmön. Samassa vuoassa kypsyvät myös mehevät juhlapöydän juurekset. Nappaa vinkit talteen, jos tänä jouluna haluat kokeilla jotain uutta! Tämän reseptin on tuottanut Satokausi.fi sivusto.

Ainekset

Takkakinkku
Kinkun kuorrutus
  • 0.5 dl sinappia
  • 0.5 dl korppujauhoja
Takkajuurekset
  • 1 kg juuriselleriä
  • 700 g lanttua
  • 1 tl suolaa
  • 2 rkl voita
  • 1 kpl rosmariinia

Ohje

Ota kinkku ajoissa pakkasesta, mikäli käytät pakastekinkkua, ison kinkun sulattamiseen voi mennä jopa päiviä. Nosta kinkku jääkaapista huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen paistoa, sisälämpötilan tulisi olla noin 10 astetta.

Lämmitä varaava takka kunnolla. Lämpötilan tulisi olla 80–150 astetta koko paiston ajan. Odota, kunnes takkaan on muodostunut hyvä hiillos. Käytä takkaan sopivaa mittaria lämpötilan seuraamiseen.

Huuhtele ja kuivaa kinkku huolellisesti, jätä verkko kinkun ympärille. Kääri muutama kerros foliota tiukasti kinkun ympärille. Aseta paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan.

Seuraavaksi tarvitset ritilällisen uunivuoan. Asettele kinkku ritilän päälle ja vuoka takan ritilän tai paistoalustan päälle. Paista kinkkua noin 1–1,5 h yhtä kiloa kohden, riippuen takan lämpötilasta. Tarkkaile paistomittaria, kypsän joulukinkun sisälämpötila on 74 astetta ja ylikypsän noin 83 astetta.

Ota kypsä kinkku takasta ja anna jäähtyä hetki. Poista folio, verkko, kamara sekä ylimääräinen rasva kinkun pinnalta. Rasvaa voi jättää kinkun pintaan oman maun mukaan, se antaa lisämakua kuorrutukselle. Levitä sinappia kinkun pintaan ja ripottele päälle korppujauhoja. Lämmitä uuni 250 asteeseen ja paahda kuorrutettua kinkkua vielä 10–15 minuuttia. Varo polttamasta kinkkua.

Valmista juurekset. Huuhtele ja harjaa juurekset huolellisesti. Kuivaa ja leikkaa juureksista kanta, kääri yksitellen folioon. Jos juurekset mahtuvat samaan vuokaan kinkun kanssa, voit huoletta sujauttaa ne mukaan, muussa tapauksessa aseta erillinen vuoka takan ritilän tai paistoalustan päälle. Kypsennä juureksia takassa 1–2 h tai kunnes ne ovat pehmeitä. Nosta takasta ja anna jäähtyä hetki. Poista folio, kuori vielä lämpimät juurekset ja leikkaa tai revi paloiksi. Mausta voilla, suolalla ja hienonnetulla rosmariinilla. Tarjoile muiden jouluherkkujen kera.

Ravintosisältö

/ 100g / Annos g
Energia 443 kJ / 106 kcal 0 kJ / 0 kcal
Rasva 5.8 g 0 g
- josta tyydyttynyttä 2.2 g 0 g
Hiilihydraatit 1.9 g 0 g
- josta sokereita 1.5 g 0 g
Proteiini 11 g 0 g
Ravintokuitu 1.1 g 0 g
Suola 1.1 g 0 g

Ravintosisältötiedot ovat suuntaa antavia. Tarkista tuotteiden sopivuus erityisruokavalioihin pakkauksista. Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli.

maistoitko jo? 
kerro mitä tykkäsit facebookissa.

Tallenna

Ostoslistalle