Takkakinkku ja takkajuurekset
1h työaika + 7h kokonaisaika
Keskitaso
Ainekset
Takkakinkku
Kinkun kuorrutus
- 0.5 dl sinappia
- 0.5 dl korppujauhoja
Takkajuurekset
- 1 kg juuriselleriä
- 700 g lanttua
- 1 tl suolaa
- 2 rkl voita
- 1 kpl rosmariinia
Ohje
Ota kinkku ajoissa pakkasesta, mikäli käytät pakastekinkkua, ison kinkun sulattamiseen voi mennä jopa päiviä. Nosta kinkku jääkaapista huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen paistoa, sisälämpötilan tulisi olla noin 10 astetta.
Lämmitä varaava takka kunnolla. Lämpötilan tulisi olla 80–150 astetta koko paiston ajan. Odota, kunnes takkaan on muodostunut hyvä hiillos. Käytä takkaan sopivaa mittaria lämpötilan seuraamiseen.
Huuhtele ja kuivaa kinkku huolellisesti, jätä verkko kinkun ympärille. Kääri muutama kerros foliota tiukasti kinkun ympärille. Aseta paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan.
Seuraavaksi tarvitset ritilällisen uunivuoan. Asettele kinkku ritilän päälle ja vuoka takan ritilän tai paistoalustan päälle. Paista kinkkua noin 1–1,5 h yhtä kiloa kohden, riippuen takan lämpötilasta. Tarkkaile paistomittaria, kypsän joulukinkun sisälämpötila on 74 astetta ja ylikypsän noin 83 astetta.
Ota kypsä kinkku takasta ja anna jäähtyä hetki. Poista folio, verkko, kamara sekä ylimääräinen rasva kinkun pinnalta. Rasvaa voi jättää kinkun pintaan oman maun mukaan, se antaa lisämakua kuorrutukselle. Levitä sinappia kinkun pintaan ja ripottele päälle korppujauhoja. Lämmitä uuni 250 asteeseen ja paahda kuorrutettua kinkkua vielä 10–15 minuuttia. Varo polttamasta kinkkua.
Valmista juurekset. Huuhtele ja harjaa juurekset huolellisesti. Kuivaa ja leikkaa juureksista kanta, kääri yksitellen folioon. Jos juurekset mahtuvat samaan vuokaan kinkun kanssa, voit huoletta sujauttaa ne mukaan, muussa tapauksessa aseta erillinen vuoka takan ritilän tai paistoalustan päälle. Kypsennä juureksia takassa 1–2 h tai kunnes ne ovat pehmeitä. Nosta takasta ja anna jäähtyä hetki. Poista folio, kuori vielä lämpimät juurekset ja leikkaa tai revi paloiksi. Mausta voilla, suolalla ja hienonnetulla rosmariinilla. Tarjoile muiden jouluherkkujen kera.
Ravintosisältö
/ 100g | / Annos g | |
---|---|---|
Energia | 443 kJ / 106 kcal | 0 kJ / 0 kcal |
Rasva | 5.8 g | 0 g |
- josta tyydyttynyttä | 2.2 g | 0 g |
Hiilihydraatit | 1.9 g | 0 g |
- josta sokereita | 1.5 g | 0 g |
Proteiini | 11 g | 0 g |
Ravintokuitu | 1.1 g | 0 g |
Suola | 1.1 g | 0 g |
Ravintosisältötiedot ovat suuntaa antavia. Tarkista tuotteiden sopivuus erityisruokavalioihin pakkauksista. Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli.