Takkakinkku ja takkajuurekset

Taianomainen takkakinkku – virittäydy joulutunnelmaan valmistamalla joulukinkku takassa 3

Tiesitkö, että ruokaa voi valmistaa myös takassa? Temppu vaatii varaavan takan, jonkin verran etukäteisvalmisteluja ja hieman seikkailumieltä, mutta elävä tuli tekee ruoanlaitosta elämyksen.

Satokausi-keittiössä paistetaan tänä vuonna joulukinkku takassa, samalla kypsyvät myös mehevät juhlapöydän juurekset.

6 h

Ainekset

Takkajuurekset
  • 1 kg juuriselleriä
  • 700 g lanttua
  • 1 tl suolaa
  • 2 rkl voita
  • tuoretta tai kuivattua rosmariinia
Takkakinkku
  • n. 3 kg Snellman Maatiaispossun juhlakinkku
Kuorrutus
  • 0,5 dl sinappia
  • 0,5 dl korppujauhoja
Lisäksi
  • Ritilällinen uunivuoka
  • Paistoalusta, esimerkiksi takkaan sopiva ritilä tai tiiliskivistä ja pellistä rakennettu alusta
  • foliota
  • Lämpömittari takkaan ja paistomittari lihalle
  • Suojakäsineet

Takkakinkku ja takkajuurekset — Ohje

  1. Ota kinkku ajoissa pakkasesta, mikäli käytät pakastekinkkua, ison kinkun sulattamiseen voi mennä jopa päiviä. Nosta kinkku jääkaapista huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen paistoa, sisälämpötilan tulisi olla noin 10 astetta.
  2. Esilämmitä varaavaa takkaa 1–2 tuntia ennen kinkunpaistoa. Odota, kunnes takkaan on muodostunut hyvä hiillos. Takan lämpötilan tulisi olla 80–150 astetta koko paiston ajan. Käytä takkaan sopivaa mittaria lämpötilan seuraamiseen.
  3. Huuhtele ja kuivaa kinkku huolellisesti, jätä verkko kinkun ympärille. Kääri muutama kerros foliota tiukasti kinkun ympärille. Aseta paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan.
  4. Seuraavaksi tarvitset ritilällisen uunivuoan. Asettele kinkku ritilän päälle ja vuoka takan ritilän tai paistoalustan päälle. Paista kinkkua noin 1–1,5 h yhtä kiloa kohden, riippuen takan lämpötilasta. Tarkkaile paistomittaria, kypsän joulukinkun sisälämpötila on 74 astetta ja ylikypsän noin 83 astetta.
  5. Ota kypsä kinkku takasta ja anna jäähtyä hetki. Poista folio, verkko, kamara sekä ylimääräinen rasva kinkun pinnalta. Rasvaa voi jättää kinkun pintaan oman maun mukaan, se antaa lisämakua kuorrutukselle. Levitä sinappia kinkun pintaan ja ripottele päälle korppujauhoja. Lämmitä uuni 250 asteeseen ja paahda kuorrutettua kinkkua vielä 10–15 minuuttia. Varo polttamasta kinkkua.
  6. Valmista juurekset. Huuhtele ja harjaa juurekset huolellisesti. Kuivaa ja leikkaa juureksista kanta, kääri yksitellen folioon. Jos juurekset mahtuvat samaan vuokaan kinkun kanssa, voit huoletta sujauttaa ne mukaan, muussa tapauksessa aseta erillinen vuoka takan ritilän tai paistoalustan päälle.
  7. Kypsennä juureksia takassa 1–2 h tai kunnes ne ovat pehmeitä. Nosta takasta ja anna jäähtyä hetki. Poista folio, kuori vielä lämpimät juurekset ja leikkaa tai revi paloiksi. Mausta voilla, suolalla ja hienonnetulla rosmariinilla. Tarjoile muiden jouluherkkujen kera.

Arvioi

Jaa

Kommentit