Vastakkainasettelusta väriloistoon – ruokavalio on yksittäisiä elintarvikkeita suurempi kokonaisuus
Ihmisillä, ja varsinkin klikkiotsikoilla, on tapana luokitella ruokia ja elintarvikkeita hyviksiin ja pahiksiin, terveellisiin ja epäterveellisiin. Joskus sama ruoka saattaa vaihtaa paikkaa näiden ryhmien välillä jatkuvasti. Varsin usein tällainen luokittelu on täysin turhaa, sillä ruokavalio on aina yksittäisiä ruoka-aineita suurempi kokonaisuus.
Teksti: Suvi Myllymäki, Kuvat: Snellman
Epäterveelliseksikin mielletty elintarvike mahtuu yleensä monipuoliseen ja terveelliseen ruokavalioon. Kyse on ennemminkin täyttötiheydestä kuin itse ruuasta. Moni ruoka silloin tällöin käytettynä on täysin ok, mutta ei välttämättä pitkällä tähtäimellä paras valinta jokapäiväiseen käyttöön.
Lounaan korvaaminen suklaalevyllä joka päivä ei todennäköisesti tue hyvinvointia, mutta patukka perjantaikahvilla kuulostaa jo oikein hyvältä. Sama pätee vaikka pekoniin – joka aterialle sitä ei kannata ottaa, mutta herkkusienen ympärille kietaistuna osana ihanaa grilliateriaa tai viikonlopun hitaalle aamupalalle se sopii täydellisesti.
Myös virallisissa ravitsemussuosituksissa tämä on huomioitu; sattumat ovat mukana. Ne ovat luonnollisena osana ruokavaliota, mutta ne eivät ole määrällisesti ruokavalion perusta.
Monta tapaa syödä terveellisesti
Ei ole olemassa yhtä ainoaa tapaa syödä terveellisesti. Monipuolisen ja terveellisen ruokavalion voi koostaa lukemattomilla eri tyyleillä. Se, mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle.
Ruokavalio usein myös elää ja muuttuu esimerkiksi vuodenaikojan ja elämäntilanteen mukaan.
Hyvän syömisen piirteitä
Jos minun pitäisi kuvailla hyvää ja terveellistä ruokavaliota muutamalla sanalla, niin ne olisivat monipuolisuus, säännöllisyys, kohtuus, joustavuus, sallivuus ja herkullisuus. Ruoka saa maistua hyvältä ja tuottaa iloa ja elämyksiä! Siinä saa olla väriä ja vaihtelevuutta, mutta myös tuttuja ja toistuvia elementtejä.
Mitään ei tarvitse rajoittaa kokonaan, mutta kohtuus kannattaa silti pitää mielessä. Säännöllinen ateriarytmi tukee jaksamista ja pitää virkeänä.
Väriä ja iloa lautaselle
Värikkyys on usein hyvä monipuolisuuden mittari: mitä enemmän eri värejä aterioilta löytyy, sitä todennäköisemmin se myös tarjoaa elimistölle kaikki tarvittavat rakennusaineet.
Olemme Snellmanilla jo pitkään tehneet yhteistyötä Satokausikalenterin kanssa. Herkullisissa resepteissä yhdistyvät monipuolinen ja kekseliäs kasvisten käyttö ja laadukkaat kotimaiset lihatuotteet. Myös omissa resepteissämme olemme pyrkineet lisäämään väriä ja iloa lautaselle.