Birria tacos
8h 45min (varav 45min aktiv)
6
Medel
Ingredienser
- 1 pkt Snellman Kasslerbit av lantgris ca 1,5 kg
- 1 lök
- 3 vitlökslyftor
- 1 msk olivolja
- 2 msk ancho-chilipulver
- 1 tsk röd chilipulver
- 1 tsk spiskummin
- 1 tsk frön av koriander
- 1 tsk oregano
- 1 tsk timjan
- 400 g tomatkross
- 1 dl äppelvinäger
- 8 nejlika
- 1 kanelstång
- 3 lagerblad
- 1.5 tsk salt
- 5 dl köttbuljong
Dessutom
- 20 små majstortillas
- 2 stor söt lök
- 2 kruka koriander
- 2 lime
Instruktioner
Skala och finhacka löken.
Sautera löken i en stekpanna med olivolja. Rör i ancho-chilipulver, krossad chili, spiskummin, korianderfrön, oregano och timjan och låt sen svalna.
Mät upp tomatkross och äppelcidervinäger i en gryta med lock. Häll i lök- och kryddblandningen. Kör till en jämn massa med stavmixer. Lägg i nejlika, kanelstång, lagerblad och salt.
Skär bitar på ungefär 5 x 5 cm av köttet och lägg i din gryta. Rör om och lyft sen hela blandningen in i kylskåpet och låt ta smak i 3–4 timmar.
Fyll sen på med buljong och låt mysa i en 175-gradig ugn i cirka 4 timmar.
Lyft ut köttet ur grytan i en stor skål. Avlägsna nejlikorna, kanelstången och lagerbladen. Riv köttet med en gaffel. Om köttet känns torrt kan du använda spaden ur grytan för fuktighet. Köttet skall vara fuktigt och saftig till strukturen.
Skala och finhacka lök igen. Finhacka även koriander. Rör ihop och placera i en serveringsskål.
Doppa dina tortillas i det fett som samlats på grytans yta och stek sen på bägge sidor i en stekpanna. Vik på mitten och servera. Avnjut med överbliven sås och limehalvor.
Näringsinnehåll
/ 100g | / servering 400 g | |
---|---|---|
Energi | 749 kJ / 179 kcal | 2996 kJ / 718 kcal |
Fett | 10.2 g | 40.9 g |
- varav mättat fett | 3.3 g | 13.3 g |
Kolhydrat | 9.4 g | 37.6 g |
- varav sockerarter | 2 g | 8.2 g |
Protein | 12 g | 47 g |
Fiber | 1.9 g | 7.7 g |
Salt | 0.9 g | 3.7 g |
Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.