Entrecôte med ugnspotatis, grillad sparris och sommarmajonnäs

Entrecoté med ugnspotatis, grillad sparris och sommarmajonnäs

Smör, smör och sen ännu lite mera smör. Kocken Mika Ilvoranta har gjort ett somrigt recept på riktigt gott kött med sparris och potatis inför säsongen 2021. Pricken över i:et är Mikas egen sommarmajonäs, som blandar jordgubbar, lime och soltorkade tomater. Nästan löjligt gott!

4 60 min

Ingredienser

Köttet
  • 1 st Snellmans filé av nöt entrecote
  • 4 tsk salt
  • 4 tsk krossad svartpeppar
  • 150 g smält smör
Potatis
  • 4 st stora potatisar
  • 8 msk smält smör
  • 4 tsk salt
Sommarmajonnäs
  • 2-3 dl Jordgubbar, frysta eller färska
  • 1 dl soltorkad tomat
  • 2 msk krossad grönpeppar
  • 1 st limefrukt, skalet och saften
  • 400 g god majonnäs (burk)
Sparris
  • 8 st sparrisar
  • 8 msk smör
  • 4 msk persillade

Entrecôte med ugnspotatis, grillad sparris och sommarmajonnäs — Gör så här

  1. Låt köttet stå en god stund i rumstemperatur medan du förbereder övriga element.
  2. Mixa eller hacka ihop jordgubbarna och tomaterna, tillsätt kryddor, saft och majonnäs efterhand och blanda ihop till en jämn och ljuvlig smet.
  3. Skär de stora potatisarna i halvor och pensla med smält smör och salta innan du kör i ugn på 150-175 grader. Låt potatisen ligga i ugn tills de mjuknar och får färg.
  4. Skär upp 2 st ca 500 g biffar. Stek 2 minuter på var sida på riktigt varm grillpanna eller ute på grillen och följ upp stekningen med att låta biffarna svänga 2 minuter i en 100-gradig ugn.
  5. Ställ sen biffarna och vila på ett skärbräde i 15 minuter innan du skär upp dem på längden och trancherar fyra portioner.
  6. Bryt först av 2-4 cm av roten på sparrisen. Smält smöret och blanda i persillade, pensla sparrisarna och stek antingen i stekpanna eller på grillen tills de mjuknat och får lite färg.
  7. Servera och njut!

Tips!

Filéer och stekar

“Filéer och stekar är det bästa man får av finländskt kött. Det gmo-fria köttet kommer direkt från våra familjegårdar hit till Jakobstad. Här skärs köttet för hand av våra professionella styckare. I denna produktkategori finns något för alla smaker.”

Robert, produktuvecklare

Rate

Dela

Kommentarer