Grillade grisspett med jordnötssås
1h (varav 30min aktiv)
4
Medel
Ingredienser
Marinaden
- 1 kokosmjölk
- 1 msk farinsocker
- 2 msk sojasås
- 1 msk fisksås
- 3 msk grön currypasta
Jordnötssås
- 1 burk kokosmjölk (165 g)
- 2.5 dl jordnötter
- 2 vitlökslyftor
- 1 msk sojasås
- 3 msk rostad sesamolja
- 1 msk farinsocker
- 2 msk fisksås
- 1 lime
- 0.5 tsk chilipulver
- 0.5 tsk salt
Purjolöksallad
- 400 g purjo
- 2 tsk chilipulver
- 3 msk sesamolja
- 2 msk sojasås
- 3 msk sesamfrön
- 2 msk risvinäger
- 1 tsk socker
Dessutom
- 8 grillspett
- koriander eller persilja
Instruktioner
Tillred marinaden genom att röra ihop samtliga råvaror. Rör sedan ihop köttet och marinaden och låt ta smak i mellan 1–8 timmar. Blötlägg också grillpinnarna cirka 30 minuter innan det är dags att grilla.
Tillred jordnötssåsen. Lägg ingredienserna och hälften av kokosmjölken i en mixer eller använd en stavmixer. Kör tills du har en jämn sås. Fyll på med mer kokosmjölk tills du själv är nöjd med konsistensen.
Tillred salladen. Skär purjolöken i ca. 10 cm långa bitar. Halvera och skölj väl. Strimla nu halvorna på längden. Lägg strimlorna i kallt vatten och vänta medan du bygger ihop grillspetten.
Halvera de marinerade biffarna på längden. Lägg kött på de blötlagda spetten och färdigställ på grillen, rotera spetten under grillningen. Det tar cirka 5 minuter för grillspetten att bli klara. Håll köttet varmt medan du rör ihop salladen.
Häll bort purjons badvatten, skölj ännu och avlägsna allt vatten. Rör nu ned övriga salladsingredienser med purjon och rör om väl. Servera tillsammans med grillspett och rumstempererad jordnötssås.
Dekorera spetten, salladen och såsen med färsk koriander.
Näringsinnehåll
/ 100g | / servering 275 g | |
---|---|---|
Energi | 1648 kJ / 397 kcal | 4533 kJ / 1091 kcal |
Fett | 29.5 g | 81.2 g |
- varav mättat fett | 10.6 g | 29.2 g |
Kolhydrat | 18.2 g | 50.2 g |
- varav sockerarter | 5.1 g | 14.2 g |
Protein | 13 g | 36 g |
Fiber | 1.4 g | 4 g |
Salt | 3.1 g | 8.5 g |
Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.