Hoppa till innehållet
Grillade grisspett med jordnötssås

Grillade grisspett med jordnötssås

4

30min tillagningstid | 1h total tid

Medel

Garanterat sommarens godaste grillspett! Låt Snellmans tunna kasslerbiffar ta smak länge och väl i en magiskt god marinad innan de läggs på spett och vidare på grillen. Servera med krispig purjolökssallad och en härligt nyanserad sataysås, med smak av jordnötter, kokos och rostad sesam. Bjud dina smaklökar på ett äventyr i österled!

Ingredienser

Marinaden
  • 1 kokosmjölk
  • 1 msk farinsocker
  • 2 msk sojasås
  • 1 msk fisksås
  • 3 msk grön currypasta
Jordnötssås
  • 1 burk kokosmjölk (165 g)
  • 2.5 dl jordnötter
  • 2 vitlökslyftor
  • 1 msk sojasås
  • 3 msk rostad sesamolja
  • 1 msk farinsocker
  • 2 msk fisksås
  • 1 lime
  • 0.5 tsk chilipulver
  • 0.5 tsk salt
Purjolöksallad
  • 400 g purjo
  • 2 tsk chilipulver
  • 3 msk sesamolja
  • 2 msk sojasås
  • 3 msk sesamfrön
  • 2 msk risvinäger
  • 1 tsk socker
Dessutom
  • 8 grillspett
  • koriander eller persilja

Instruktioner

Tillred marinaden genom att röra ihop samtliga råvaror. Rör sedan ihop köttet och marinaden och låt ta smak i mellan 1–8 timmar. Blötlägg också grillpinnarna cirka 30 minuter innan det är dags att grilla.
Tillred jordnötssåsen. Lägg ingredienserna och hälften av kokosmjölken i en mixer eller använd en stavmixer. Kör tills du har en jämn sås. Fyll på med mer kokosmjölk tills du själv är nöjd med konsistensen.
Tillred salladen. Skär purjolöken i ca. 10 cm långa bitar. Halvera och skölj väl. Strimla nu halvorna på längden. Lägg strimlorna i kallt vatten och vänta medan du bygger ihop grillspetten.
Halvera de marinerade biffarna på längden. Lägg kött på de blötlagda spetten och färdigställ på grillen, rotera spetten under grillningen. Det tar cirka 5 minuter för grillspetten att bli klara. Håll köttet varmt medan du rör ihop salladen.
Häll bort purjons badvatten, skölj ännu och avlägsna allt vatten. Rör nu ned övriga salladsingredienser med purjon och rör om väl. Servera tillsammans med grillspett och rumstempererad jordnötssås.
Dekorera spetten, salladen och såsen med färsk koriander.

Näringsinnehåll

/ 100g / servering 275 g
Energi 1252 kJ / 301 kcal 3442 kJ / 829 kcal
Fett 22.7 g 62.4 g
- varav mättat fett 8.2 g 22.7 g
Kolhydrat 18.2 g 50.2 g
- varav sockerarter 5.1 g 14.2 g
Protein 5 g 13 g
Fiber 1.4 g 4 g
Salt 3 g 8.3 g

Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.

fixa receptet steg-för-steg

Har du smakat än? 
Berätta vad du tyckte på Facebook.

Spara

Till inköpslistan