![Loaded foccacia](https://cdn.snellman.fi/app/uploads/2025/01/loaded-focaccia-web.jpg?format=webp&fit=cover)
Loaded foccacia
(3)
2h 50min (varav 30min aktiv)
8
Medel
Något både vackert och läckert, denna focaccia är ett perfekt val både till brunchen eller som salt tilltugg på festbordet. Det mustiga brödet fyller du med körsbärstomater, oliver, provoloneost och rosmarin, och toppar härligheten med vår lufttorkade skinka samt en fräsch basilikasås. En blickfångare som riskera att försvinna av serveringsfatet snabbare än kvickt!
Ingredienser
8 portioner
- 125 g körsbärstomat
- 1 dl kalamata-oliv
- 100 g goudaost
- 2 rosmarinkvistar
- 1 pkt Snellman Finländsk lufttorkad skinka 80 g
- 0,5 dl olivolja
- 2 msk olivolja
- 1 tsk fingersalt
Basilikadressing
- 1 kruka basilika
- 2 msk balsamico
- 2 msk rinnande honung
- 2 msk olivolja
Degen
- 3,5 dl vatten
- 25 g färsk jäst
- 0,5 dl olivolja
- 1 msk honung
- 1,5 tsk salt
- 7 dl vetemjöl
Instruktioner
- Smula jästen i fingervarmt vatten. Tillsätt olja, honung och salt. Rör om väl.
- Tillsätt mjöl och knåda degen i 10 minuter. Låt jäsa under kökshandduk i en timme.
- Klä en ugnsform (25 x 30 cm) med bakplåtspapper och pensla med 2 msk olivolja.
- Häll degen i formen och tryck ut den jämnt med oljade händer. Täck med en kökshandduk och låt jäsa i ytterligare 40 minuter.
- Halvera körsbärstomaterna och dela oliverna.
- Skär osten (100 g) i små bitar och riv små bitar av rosmarinkvistarna (2 st).
- Häll en halv deciliter olja över degen och gör små gropar med fingrarna.
- Lägg körsbärstomater, oliver, provoloneost och rosmarin på brödet. Strö över flingsalt. Grädda focaccian i 225-gradig ugn i cirka 30 minuter.
- Gör nu basilikasåsen. Finhacka hälften av basilikan. Spara resten till garneringen. Blanda alla ingredienser till såsen i en skål.
- Placera skivor av lufttorkad skinka på den färdiga focaccian. Garnera med basilikablad och ringla över basilikasåsen. Servera resten av såsen till focaccian.
Tips
Voit korvata provolonejuuston maultaan samankaltaiselta maistuvalla goudalla.
Näringsinnehåll
/ 100g | / servering 150 g | |
---|---|---|
Energi | 1393 kJ / 333 kcal | 2090 kJ / 500 kcal |
Fett | 18.2 g | 27.2 g |
- varav mättat fett | 4.1 g | 6.1 g |
Kolhydrat | 33.1 g | 49.6 g |
- varav sockerarter | 4.9 g | 7.4 g |
Protein | 9 g | 13 g |
Fiber | 2.1 g | 3.1 g |
Salt | 2.1 g | 3.1 g |
Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.
Något både vackert och läckert, denna focaccia är ett perfekt val både till brunchen eller som salt tilltugg på festbordet. Det mustiga brödet fyller du med körsbärstomater, oliver, provoloneost och rosmarin, och toppar härligheten med vår lufttorkade skinka samt en fräsch basilikasås. En blickfångare som riskera att försvinna av serveringsfatet snabbare än kvickt!