Hoppa till innehållet
Örtolja

Örtolja

5min

8

Lätt

Örtolja passar perfekt som kryddor till olika maträtter eller som salladsdressing. Du kan också ge bort örtoljan, häll den i en vacker flaska och vips har du en fantastisk present.

Ingredienser

Örtolja
  • 1 torkad timjan, kvist
  • 1 torkad rosmarin, kvist
  • 1 tsk grönpeppar
  • 4 dl olivolja
  • 1 vitlökslyftor

Instruktioner

Lägg örter, peppar och, om du vill, vitlök i en bred flaska eller burk.
Häll på olivolja så att den täcker örterna. Stäng locket och låt oljan stå och dra i sig smakerna ca 2–3 veckor i rumstemperatur. Låt inte oljan stå i solljus.
Sila oljan och tappa upp den i en vacker flaska eller burk. Lägg i några örtkvistar som dekoration.
I oljan kan man använda vilka örter man vill, bara de är rena och torkade. Oljan kan användas i såser, marinader och salladsdressingar.

Näringsinnehåll

/ 100g / servering 45 g
Energi 3712 kJ / 903 kcal 1670 kJ / 406 kcal
Fett 100.2 g 45.1 g
- varav mättat fett 14 g 6.3 g
Kolhydrat 0.7 g 0.3 g
- varav sockerarter 0 g 0 g
Protein 0 g 0 g
Fiber 0.2 g 0.1 g
Salt 0 g 0 g

Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.

Har du smakat än? 
Berätta vad du tyckte på Facebook.

Spara

Till inköpslistan