Örtolja
5min
8
Lätt
Ingredienser
Örtolja
- 1 torkad timjan, kvist
- 1 torkad rosmarin, kvist
- 1 tsk grönpeppar
- 4 dl olivolja
- 1 vitlökslyftor
Instruktioner
Lägg örter, peppar och, om du vill, vitlök i en bred flaska eller burk.
Häll på olivolja så att den täcker örterna. Stäng locket och låt oljan stå och dra i sig smakerna ca 2–3 veckor i rumstemperatur. Låt inte oljan stå i solljus.
Sila oljan och tappa upp den i en vacker flaska eller burk. Lägg i några örtkvistar som dekoration.
I oljan kan man använda vilka örter man vill, bara de är rena och torkade. Oljan kan användas i såser, marinader och salladsdressingar.
Näringsinnehåll
/ 100g | / servering 45 g | |
---|---|---|
Energi | 3712 kJ / 903 kcal | 1670 kJ / 406 kcal |
Fett | 100.2 g | 45.1 g |
- varav mättat fett | 14 g | 6.3 g |
Kolhydrat | 0.7 g | 0.3 g |
- varav sockerarter | 0 g | 0 g |
Protein | 0 g | 0 g |
Fiber | 0.2 g | 0.1 g |
Salt | 0 g | 0 g |
Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.