Ryggbiff med tomatsallad, stjälkbroccoli och vitlökssmör

Ryggbiff med tomatsallad, stjälkbroccoli och vitlökssmör

I miniserien ”Mickes matresa” gör kocken Michael Björklund mat på Snellmans råvaror samtidigt som han bekantar sig med de österbottniska familjegårdarna och köttets ursprung. I det fjärde och sista avsnittet får Micke chansen att jobba på en mjölkgård i Ytteresse och avslutar dagen med att tillverka en saftiga biffar av nöt ytterfilé med sommarfräscha tilltugg i form av tomatsallad, parmesandrypande stjälkbroccoli och ett vansinnigt gott kryddsmör.

Kolla in alla avsnitten från Mickes Matresa på Herr Snellmans YouTube-kanal.

4 50 min

Ingredienser

  • 2 st Herr Snellmans mörad biff av nöt ytterfilé
  • flingsalt
  • svartpeppar ur kvarn
Tomatsallad
  • 1 ask små körsbärstomater
  • 1 skvätt vitvinsvinäger
  • 0,5 - 1 dl olja
  • en halv rödlök
  • salt
Kryddsmör
  • 250 g smör
  • 4 st vitlöksklyftor + flingsalt
  • persilja
  • rejält med salt och lite peppar
Stjälkbroccoli
  • 150 g broccolini (en påse)
  • riven parmesanost
  • salt

Ryggbiff med tomatsallad, stjälkbroccoli och vitlökssmör — Gör så här

  1. Ta fram köttet i rumstemperatur i god tid före tillredningen och krydda på bägge sidorna.
  2. Ifall du använder en hel ytterfilébit, skär först av senan från köttets yta, men låt övrigt fett bli kvar. Sen skär du fyra biffar av köttbiten och kryddar bitarna på bägge sidor med salt och peppar minst en timme innan du skall steka.
Tomatsallad
  1. Halvera tomaterna och ställ i en liten skål. Salta och häll över vinäger och olja och fyll på med en halv rödlök som du först hackar fint.
  2. Avrunda med ett drygt halvt dussin basilikablad som du kan riva mindre bitar och röra ner i skålen. Ställ sen skålen åt sidan.
Kryddsmör
  1. Ta fram smöret i rumstemperatur så det får mjukna i en skål. Rör ner salt och peppar.
  2. Grovhacka vitlöken och mal ner den till en puré med hjälp av flingsaltet du använder som ”sandpapper”. Använd knivbladet för att pressa fram smaken. Rör ner en näve finhackad persilja i smöret. Rör inte för mycket, låt smöret bevara en aningen grövre struktur.
Stjälkbroccoli
  1. Fritera stjälkbroccolin (broccolinin) i olja i en fritös enligt instruktioner eller i en airfryer (200 grader, 6-7 minuter, längre vid behov).
  2. Salta broccolinin och riv parmesanost över den varma broccolinin och rör om så att osten binder sig fast.
Stekning
  1. Stek biffarna till medium på varm panna. Det räcker med ett par minuter på varje sida, använd sensorisk bedömning för att avgöra när det är dags att svänga, en frasig stekyta är önskvärd. Köttsaften behöver få komma till ytan innan svängning. Använder du stektermometer är Mickes tips att biffen är perfekt medium vid 55 grader.
  2. När du bedömer att biffen är klar sänker du temperaturen på plattan. Klicka några matskedar av ditt kryddsmör över biffarna i den varma pannan och låt smälta ner. Fortsätt ösa smält smör över biffarna i pannan som du stänger av, låt biffarna mysa i smörpannan en stund.
Transchering
  1. Inled med tomatsallad, skär skivor av köttet och lägg över tomatbädden och sprid ut kryddsmör över köttbitarna. Toppa med broccolini – om du vill kan du ännu riva parmesan över hela upplägget.

Tips!

Biffar-Snellman

“En bra biff är mör och saftig. Till våra biffar används alltid finländsk gris och nöt från våra egna familjegårdar. Köttet skärs för hand och inget vatten tillsätts. Här finns biffar för alla smaker.”

Ove, produktutvecklare

Rate

Dela

Kommentarer