Hoppa till innehållet
Surmjölkslimpa

Surmjölkslimpa

1h

8

Lätt

Traditionell surmjölkslimpa är en fyllig smakupplevelse – saftig, smakligt och lite söt i smaken.

Ingredienser

Surmjölkslimpa
  • 5 dl surmjölk
  • 50 g jäst
  • 0.5 msk salt
  • 2 tsk pomeransskal
  • 2 tsk malen fenkål
  • 2 dl rågmjöl
  • 10 dl vetemjöl
  • 2 dl sirap

Instruktioner

  1. Blanda jäst, sirap och kryddor i ljummen surmjölk.Knåda in mjölet i degen.

  2. Låt degen jäsa till dubbel storlek under en kökshandduk.

  3. Forma till limpor. Låt jäsa.

  4. Pensla med surmjölk, ägg eller en sirapsvattenblandning.

  5. Picka med gaffel och grädda i 225 grader ca 40 minuter.

  6. Linda in limpan i en vacker handduk och placera den fint på ett skärbräde.

Näringsinnehåll

/ 100g / servering 165 g
Energi 1282 kJ / 303 kcal 2116 kJ / 500 kcal
Fett 2 g 3.3 g
- varav mättat fett 0.6 g 1 g
Kolhydrat 59.9 g 98.8 g
- varav sockerarter 14.5 g 23.9 g
Protein 9 g 15 g
Fiber 4.2 g 7 g
Salt 0.8 g 1.3 g

Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.

Traditionell surmjölkslimpa är en fyllig smakupplevelse – saftig, smakligt och lite söt i smaken.

Kommentera, ge ett tips eller ställ en fråga

* Obligatoriska fält

Kommentarer (2)

  1. Är receptet på en eller två limpor?

    1. Hej på dig, receptet är så pass gammalt att det gäller att känna efter hur mycket deg det landar på efter jäsningen och forma enligt tycke och smak. Men den urpsrungliga texten säger ”forma till limpor”, så det skulle ju antyda pluralis! Återkom gärna med hur många det blev om du testar!

Spara

Till inköpslistan