Midsommarmeny, god mat med goda vänner
Midsommar, sommarens stora fest, solen går inte ner och natten är ljus och full av magi.
Det finns mycket olika midsommartraditioner, man badar bastu, bränner brasor (dessa håller de onda andarna borta), sätter upp midsommarstänger, midsommarbjörkarna pryder gården, midsommardanser dansas och blommor plockas i hopp om att få se sin kommande maka/make denna magiska natt. Till midsommaren hör också goda vänner och god mat. Borden dinglar av godheter och grillen är varm. Här några tips till midsommarmenyn.
Midsommarmeny
Korv och kött till grillen
Jordgubbssallad med brieost och balsamico sås
Muurikka plättar
Kryddor och såser:
Gräslöks-yoghurtsås till kött och sallad
Tandoorisås
Dijon-sås
Balsamico sås
Hemgjord senap
Hemgjord ketchup
Tilltugg till kött:
Karamelliserad lök
Marinerad rödlök
Ättiksgurkor
Marinader åt kött:
Sweet chili marinad
BBQ marinad
Rödvinsmarinad
Limemarinad
Hickorymarinad
Grillsåser:
Grillsås åt revbenspjäll (grillsida)
Glace sås till grillningen
Drycker
Rabarbersaft
1 liter rabarber, tvättad och i bitar
1,5 liter vatten
saften av en citron
5 dl socker
Skölj rabarbern och skär i bitar. Koka vattnet och sätt i rabarbern, låt koka tills rabarbern blivit mjuk. Sila och häll tillbaka i kastrullen. Tillsätt citronsaften och sockret, låt koka en stund. Låt saften svalna, sätt på flaskor och förvara svalt.
Midsommarmenyn behöver ju inte vara så invecklad, grillad korv är också gott. Smakrik midsommar!