Hoppa till innehållet
Kunnon pekoni on artesaaniruokaa parhaimmillaan 1

Riktig bacon är äkta mathantverk

Snellmanilla on aina haluttu tehdä parempia perustuotteita. Kunnon pekoni on erinomainen esimerkki siitä, että kun tavoite on selvä, ei keinovalikoimassakaan ole syytä tyytyä oikopolkuihin. Suomalaiseen ruokapöytään vain paras on kyllin hyvää.

När bacon kommer på tal, går tankarna oftast först till en engelsk eller amerikansk dukning. Efter det reflekterar man kanske över ett härligt hotellmorgonmål eller en specialburgare. Men baconet har faktiskt intagit en bredare och mångsidigare plats i finländarnas magar och hjärtan än så: i dagsläget äter vi som nation nämligen över tre miljoner kilo bacon per år!

I takt med att bacon blivit en del av den finska matvardagen har det även blivit tydligt och klart att det finns skillnader på bacon och bacon. Som så ofta, nås ett perfekt slutresultat om man strävar till ett så fulländat slutresultat som möjligt i varje skede av produktionskedjan.

Det har stor betydelse hur grisen har fått växa och hur den mått, för att inte tala om hur köttet senare behandlar ända från nedskärning till förpackning och vidare till butikshyllan. Kvaliteten ligger i detaljerna.

Snellman gör bacon i Finland av finländsk köttråvara. Marknadsförings- och kommunikationsdirektör Tommi Fors avslöjar att man tog god tid på sig att fundera på vilket sätt man kunde göra bacon på bästa sätt och erbjuda det åt alla finländare.

Det visade sig vara en process som krävde både tid och tålamod. Men låt oss börja i starten!

en välmående gris är grunden för bra bacon

Råvaran bakom Riktig bacon är världens mest finländska gris.

– Vi har förädlat vår alldeles egen ras av gris som endast återfinns på Snellmans familjegårdar. Vi är ensam i landet med den här förädlingsverksamheten och bär också på ett ansvar som spänner över flera sekel i Finland, förklarar Tommi Fors.

Snellman egen inhemska lantgris växer upp under förhållanden, där djurens välmående ständigt tas i beaktande. Mängden får aldrig vara det viktigaste, speciellt inte på bekostnad av kvaliteten – det garanterar välmående och friska djur.

– Grisavel handlar i grund och botten om värderingar, påminner Fors.

– Våra producenter gör kontinuerliga investeringar i till exempel fri grisning. I slutet av detta år kommer hälften av våra grisgårdar att vara inom ramen för fri grisning och på horisonten ser vi fram emot en värld där vi inte har galler kvar alls i grisningshäckarna.

Lämmin pekonileipä
Plocka receptet: Bacon-dubbelsmörgås

traditionell metod ger bästa resultat

Riktig bacon görs på de bästa sidfläskbitarna från välmående inhemsk köttråvara. Ingen fosfat tillsätts i processen, som är en kombination av tradition och hantverk.

Inte ens de bästa råvarorna ensamt räcker, när man eftersträvar ett riktigt bra slutresultat. Riktig bacon görs enligt principer som har många år på nacken och kräver både precision och tålamod.

Riktigt bacon görs i motsats till flera andra produkter enligt en princip där man torrsaltar. I praktiken innebär det att en blandning av salt och socker masseras in på köttytan. Därefter får köttet vila i flera dagar så att en perfekt balans i smak hinner uppstå. Dessutom försvinner onödig vätska ut köttet, vilket ger baconet en ännu fylligare smak.

En typisk metod för saltning är att sprutan i salt i köttet. Metoden är både snabb och effektiv, men ökar också vätskemängden i köttet. Via torrsaltningen skapas en fylligare balans mellan struktur och smak, även om det tar sin tid.

Efter att köttet fått vila vidtar kallrökningen med äkta alspån i låg temperatur. Slutresultaten blir en baconskiva som lossnar enkelt, steks med mindre stänk och snabbt får en krispig och läcker yta.

Pekonigalette
Plocka receptet: Baconpaj

Tommi Fors vill ännu påpeka att Snellmans alltid strävat till att göra de grundläggande produkterna i sortimentet så bra som det bara är möjligt. Riktig bacon är ett typexempel på en produkt, där målbilden är så solklar att inga genvägar kommer på fråga.

För det finländska matbordet är endast det bästa bra nog.

Finländska matens dag firas den 4.9.2021.