Siirry sisältöön
Hernekeitto

Hernekeitto

Naudan paistisuikale 400 g

10

2t 30min kokonaisaika

Helppo

Hernekeitto on helppo ja halpa arkiruoka, joka vain paranee jääkapissa. Snellmanin Naudan paistisuikaleet sopivat hernekeittoon mainiosti, vaikka perinteisesti hernekeitto valmistetaankin savustetusta porsaanlihasta. Tuliko tehtyä isompi annos? Ei hätää, hernekeiton voi myös pakastaa. Jälkiruoaksi sopivat hyvin letut tai pannukakku! Hernekeiton mausteita voi vaihdella maun mukaan, esimerkiksi myös timjami, kerma ja sipuli sopivat hyvin reseptiin! Tässä Herra Snellmanin hernekeitto resepti, ole hyvä!

Ainekset

hernekeitto

Ohje

Huuhtele herneet ja liota yön yli.

Ruskista liha ja kuullota sipuli.

Laita ainekset kattilaan ja anna kiehua miedolla lämmöllä vähintään pari tuntia, hämmennä välillä.

Jos hernekeitosta tulee liian paksua voit tarvittaessa lisätä vettä.

Vinkki!

Voit käyttää hernekeittoon jauhelihaa, joulukinkkua, kinkkusuikaleita, porsaan suikaleita tai pekonia. Perinteisesti hernekeitto valmistetaan savustetusta porsaanlihasta. Meiltä löytyy myös ihan tavallinen lihakeitto-resepti.

Ravintosisältö

/ 100g / Annos 290 g
Energia 169 kJ / 40 kcal 491 kJ / 116 kcal
Rasva 0.9 g 2.7 g
- josta tyydyttynyttä 0.4 g 1.2 g
Hiilihydraatit 1.4 g 4 g
- josta sokereita 1 g 2.9 g
Proteiini 7 g 19 g
Ravintokuitu 0.4 g 1.3 g
Suola 0.7 g 2 g

Ravintosisältötiedot ovat suuntaa antavia. Tarkista tuotteiden sopivuus erityisruokavalioihin pakkauksista. Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli.

Hernekeitolla on historiaa

Hernekeitto eli hernerokka (rokka = sakea keitto) on perinteikäs ruoka, joka jakaa mielipiteitä. Toisille tulee mieleen armeija, toisille taas koulun hernekeittopäivä. Hernekeitto on tunnettu jo antiikin ajalla ja se on jatkanut voittokulkuaan aina nykypäivään saakka. Hernekeiton suosio johtuu edullisista raaka-aineista ja helposta valmistustavasta. Herneet myös säilyvät pitkään, joten hernekeittoa pystyttiin jo aikanaan tarjoamaan ympäri vuoden. 

Hernekeitolla on erilaisia variaatioita ympäri maailmaa. Alankomaissa hernekeittoon lisätään usein makkaraa muun lihan lisäksi, Islannissa hernekeittoon lisätään suolattua lampaanlihaa ja Saksassa hernekeiton saa usein makkaran kera. Yhteistä keiton monille eri versioille on suolatun lihan käyttö; tämä juontanee juurensa siihen, että hyvin säilyvät kuivatut herneet on ollut kätevää yhdistää toiseen hyvin säilyvän ruoka-ainekseen esimerkiksi merimatkoilla.

Hernekeitto alankomaalaiseen tapaan savustetulla makkaralla

Hernekeitto Suomessa

Suomessa hernekeitto liitetään erityisesti armeijaan, torstaihin ja laskiaiseen. Armeijan hernekeittopäivä juontaa juurensa Ruotsin armeijaan, jossa hernekeittoa tarjottiin tiistaisin ja torstaisin. Hernekeitto on perinteisesti ollut myös paastonajan ruoka. Perjantaisin paastottiin, joten torstaina vedettiin hernekeittoa senkin edestä. Tämä perinne on tullut jäädäkseen, sillä torstai on Suomessa edelleen lähes kansallinen hernekeittopäivä. Jälkiruoaksi tarjotaan tietenkin pannukakkua hillolla. 

Hernekeittoa syödään perinteisesti myös laskiaisena. Tämäkin perinne juontaa juurensa paastoamiseen, sillä laskiainen aloitti pääsiäistä edeltäneen pitkän paaston. Siksi laskiaisena syötiinkin mahat täyteen hernekeittoa. Nykyisin laskiaisen hernekeittoon liittyy vahvasti myös laskiaispulla. Jos syö koko hernekeittolautasen kiltisti tyhjäksi, saa jälkiruoaksi laskiaispullan. 

Hernekeittoa tarjotaan Suomessa usein myös ulkotapahtumissa juurikin sen helppouden ja edullisuuden vuoksi.

maistoitko jo? 
kerro mitä tykkäsit facebookissa.

Tallenna

Ostoslistalle