Hoppa till innehållet
Pasta Carbonara ja 9 muuta helppoa pastareseptiä

Pasta carbonara och 8 övriga enkla pastarätter

Pasta är en traditionell italiensk primo piatto, vilket innebär att det serveras efter antipasto, dvs. förrätt, och innan den andra huvudrätten seconda piatto, som ofta består av kött, höna eller fisk och något lätt grönsakstillbehör.

Pasta som maträtt har en lång historia och började lagas redan på 1100-talet i Sicilien. Efter detta har pastan spridit sig långt utanför Italien och äts idag nästan i hela världen. Här nedan har vi samlat såväl Herr Snellmans favoritpasta, pasta carbonara, som åtta övriga enkla och delikata pastarätter – se och prova!

1. Pasta carbonara

Pasta carbonara är en maträtt med ursprung från Rom. Ordet carbonara syftar på svartpepparn som alltid ingår i receptet och kommer från de peppriga pastarätterna som var vardagsmat för de romerska kolgruvearbetarna. Carbonarasåsen går bra att anpassa enligt smak, exempelvis genom att tillsätta lite chilipulver!

Det går också bra att göra pasta carbonara utan grädde med samma recept. I videon görs pasta carbonara utan ägg. Ägg är nog en av ingredienserna i en traditionell pasta carbonara men vi har lämnat bort det råa ägget här eftersom det inte faller i allas smak. Lämnar man bort ägget lönar det sig att istället dubblera mängden grädde!

2. Gräddig skinkpasta

En gräddig skinkpasta är en lite mer finländsk version av pasta carbonara. Såsen blir snabbt klar under tiden som pastan kokar. I vårt recept har vi använt blåmögelost som både ger smak och en härlig konsistens. Men både smält- och färskost går lika bra att använda som förtjockningsmedel. En gräddig skinkpasta kan också göras med exempelvis Superiorskinka!

3. Riktig carbonara

I vårt recept på en riktig carbonara ersätts skinkan med Riktig länkkorv och pastarätten kryddas förutom med peppar också med andra kryddor. Fräschheten i vår Riktiga carbonara kommer från citron, vitlök och basilika.

4. Riktig länkkorv i tomatsås med pasta

En utsökt pasta med tomatsås och länkkorv skapas genom att blanda tomatsås i italiensk stil med Herr Snellmans Riktiga länkkorv.

5. Chorizo-nässelpasta

En chorizo-nässelpasta är en gräddig, men ändå fräsch, pastarätt som passar utmärkt till en lunch eller middag på sommarstugan. I receptet ingår också pinjenötter som ger en härlig krispighet.

Snellman All Natural -makumatka Chorizo -nokkospasta

6. Chorizo bolognese pasta

Precis som nässelpastan görs också chorizo bolognese-pastan med All Natural Chorizo istället för malet kött. Själva såsen kryddas på samma sätt som en vanlig bolognese; dvs. med chili och rikligt med peppar. Rätten serveras med riven mozzarella.

7. Pasta bolognese

Pasta bolognese är en av de mest klassiska pastarätterna. Rätten kommer ursprungligen från Bologna och finns i otaliga varianter. Herr Snellmans pasta bolognese, också kallad köttfärssås, innehåller lämpligt med vitlök och andra kryddor och rejält med gott Stekmalet kött.

8. Tomatpasta med medvurst

Tomatpasta med medvurst är en kryddig pastasås som får sin friska smak av färska örter. Som många andra pastarätter, blir detta recept klart på nolltid!

9. Grön salamipasta

En salamipasta med pesto är en härlig grön pastarätt med pesto, rucola och tagliatelle med spenat. Rödlök och en klyfta vitlök höjer smaken och ger rätten det lilla extra.