Siirry sisältöön
Pasta Carbonara ja 9 muuta helppoa pastareseptiä

Pasta Carbonara ja 9 muuta helppoa pastareseptiä

Pasta on perinteinen italialainen primo piatto -ruokalaji. Se tarjoillaan antipaston eli pikkusyötäväksi tarkoitettujen alkupalojen jälkeen ennen toista pääruokaa, seconda piattoa, joka sisältää yleensä lihaa, kanaa tai kalaa sekä kevyen kasvislisukkeen. Ruokana pasta juotaa juurensa aina 1100-luvulle saakka, jolloin sitä alettiin valmistamaan Sisiliassa. Sittemmin pasta on levinnyt Italian rajojen ulkpuolelle ja nykyisin sitä syödään lähes ympäri maailman. Kokosimme alle Herra Snellmanin suosikkipastan, Carbonaran, lisäksi yhdeksän muuta helppoa ja herkullista pastareseptiä – katso ja kokeile! 

1. Pasta Carbonara

Italialainen pasta carbonara oli alkujaan Rooman alueen ruokalaji. Nimi Carbonara viittaa kivihiilikaivoksilla työskenteleviin miehiin, joille pippurinen pastakastike oli oivallinen lounas. Carbonara-kastiketta on kuitenkin helppo maustaa halutessaan myös oman maun mukaan – esimerkiksi hyppysellisellä chili-jauhetta!

Pasta carbonara ilman kermaa onnistuu vaivatta samalla reseptillä, mutta videolla sen sijaan valmistuu pasta carbonara ilman kananmunaa. Kananmuna kuuluu kyllä osaksi perinteistä pasta carbonaraa, mutta aavistuksen raa’aksi jäävä muna ei välttämättä ole kaikkien mieleen. Silloin se kannattaa suosiolla jättää pois ja tuplata kerman määrä.

2. Kermainen kinkkupasta

Kermainen kinkkupasta on suomalaisempi muunnelma italialaisesta pasta carbonarasta ja se valmistuu nopeasti sillä välin, kun spaghetti kiehuu. Tässä reseptissä rakennetta ja lisämakua kermaiseen kinkkukastikkeeseen tuo sinihomejuusto, mutta myös sulate- tai tuorejuusto toimii yhtä hyvin pastakastikkeen sakeuttajana. Kokeile valmistaa kermainen kinkkupasta vaihtelun vuoksi esimerkiksi Superior-kinkusta!

3. Kunnon Carbonara

Kunnon Carbonarassa kinkku korvataan Kunnon lenkkimakkaralla ja pasta carbonaralle ominainen pippuri saa seurakseen runsaan kourallisen myös muita mausteita. Raikkautta Kunnon Carbonaraan tuo sitruuna, valkosipuli ja tuore basilika.

4. Tomaattinen pasta lenkkimakkarasta

Herkullinen tomaattinen pasta lenkkimakkarasta valmistuu, kun yhdistetään italialaishenkinen tomaattikastike ja Herra Snellmanin Kunnon lenkki.

5. Chorizo-nokkospasta

Chorizo-nokkospasta on kermainen, mutta raikas pastaresepti, joka sopii hyvin esimerkiksi mökillä valmistettavaksi. Mukavaa rapeutta annokseen tuovat paistettujen Chorizojen ohella paahdetut pinjansiemenet.

Snellman All Natural -makumatka Chorizo -nokkospasta

6. Chorizo-Bolognesekastike

Chorizo-Bolognesekastike valmistetaan myös All Natural Chorizosta jauhelihan sijaan, mutta kastike maustetaan Bologneselle tyypillisesti chilillä ja runsaalla pippurilla. Annoksen kruunaa revitty mozzarella.

7. Pasta Bolognese

Pasta Bolognese on yksi perinteisimpiä maailmalle levinneitä pastakastikkeita. Italian Bolognasta lähtöisin olevasta ruokalajista onkin olemassa lukuisia muunnelmia. Pasta Bolognese Herra Snellmanin tapaan sisältää sopivasti valkosipulia ja muita mausteita sekä runsaasti maukasta Kunnon paistijauhelihaa.

8. Ragù alla Bolognese Jamie Oliverin tapaan

Pasta Bolognese Jamie Oliverin tapaan eli ragù alla bolognese valmistetaan mehevästä Maatiaispossun kasslerista ja Ylikypsästä pekonista uunissa hauduttaen. Tällaisilla ragù-tyyppisillä pitkäänhautuneilla kastikkeilla on Italiassa pitkä historia – aina 1700-luvulta tähän päivään.

9. Tomaattikastike salamipastalle 

Tomaattikastike salamipastalle on mausteinen pastakastike, johon raikkautta tuovat tuoreet yrtit. Kuten monet pastareseptit, myös tämä tomaattinen salamipasta valmistuu alta aikayksikön!

10. Salamipasta pestolla

Salamipasta pestolla on raikkaan vihreä kokonaisuus pestoa, rucolaa ja pinaattista tagliatellea. Lisämakua pastaan tuo täyteläinen punasipuli ja kynnellinen valkosipulia.