Tomatragu av gris med parmesanpolenta
Kasslerbit av lantgris ca 1,5 kg4h 30min (varav 30min aktiv)
8
Lätt
Ingredienser
Tomatragu av gris
- 1.5 kg Snellman Kasslerbit av lantgris ca 1,5 kg
 - 1 tsk salt
 - 2 msk olivolja
 - 2 morötter
 - 3 selleri
 - 2 lök
 - 4 vitlökslyftor
 - 3 msk tomatpuré
 - 2 dl rött vin
 - 2 buljongtärning
 - 2 burk av tomatkross (á 500 g)
 - 3 lagerblad
 - 1 tsk svartpeppar
 - 3 dl vatten
 
Polenta
- 1.5 dl polenta gryn
 - 9 dl vatten
 - 0.5 tsk salt
 - 50 g smör
 - 50 g riven parmesan
 
Instruktioner
- 
Tag köttet i rumstemperatur ca. 1 timme innan tillredning. Skär köttet i åtta bitar och strimla salt över det.
 - 
Bryn köttet i stekpanna med olja på hög värme. Lyft köttet i kastrull och vänta.
 - 
Gör kuber av moroten, sellerin och skalad lök. Hacka vitlöken.
 - 
Sätt grönsakerna i pannan och bryn i 5-10 minuter. Tillsätt vitlök och tomatpuré. Tillsätt rött vin och smula ner buljongen.
 - 
Häll såsen över köttet i kastrullen. Tillsätt krossad tomat, lagerblad, svartpeppar och vatten.
 - 
Låt småputtra under lock i 4-5 timmar tills köttet tappar sin struktur och smulas enkelt. Tillsätt vid behov mer vatten. Slit sönder köttet med hjälp av två gafflar.
 - 
Gör din polenta. Koka upp vattnet, krydda med salt och tillsätt polentamjöl medan du rör om konstant.
 - 
Koka lätt i 6-7 minuter tills blandningen får en grötig konsistens. Tillsätt ost smör och riven parmesan.
 - 
Sleva upp polentan på en tallrik och toppa med ragu. Avrunda portionen med färsk persilja, riven parmesan och svartpeppar.
 
Näringsinnehåll
| / 100g | / servering 452 g | |
|---|---|---|
| Energi | 517 kJ / 124 kcal | 2338 kJ / 562 kcal | 
| Fett | 8.5 g | 38.5 g | 
| - varav mättat fett | 3.2 g | 14.5 g | 
| Kolhydrat | 3.2 g | 14.5 g | 
| - varav sockerarter | 1.5 g | 6.8 g | 
| Protein | 8 g | 37 g | 
| Fiber | 0.9 g | 4.1 g | 
| Salt | 0.6 g | 2.8 g | 
Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.