Tomatragu av gris med parmesanpolenta
4h 30min (varav 30min aktiv)
8
Lätt
Ingredienser
Tomatragu av gris
- 1.5 kg Snellman Kasslerbit av lantgris ca 1,5 kg
- 1 tsk salt
- 2 msk olivolja
- 2 morötter
- 3 selleri
- 2 lök
- 4 vitlökslyftor
- 3 msk tomatpuré
- 2 dl rött vin
- 2 buljongtärning
- 2 burk av tomatkross (á 500 g)
- 3 lagerblad
- 1 tsk svartpeppar
- 3 dl vatten
Polenta
- 1.5 dl polenta gryn
- 9 dl vatten
- 0.5 tsk salt
- 50 g smör
- 50 g riven parmesan
Instruktioner
Tag köttet i rumstemperatur ca. 1 timme innan tillredning. Skär köttet i åtta bitar och strimla salt över det.
Bryn köttet i stekpanna med olja på hög värme. Lyft köttet i kastrull och vänta.
Gör kuber av moroten, sellerin och skalad lök. Hacka vitlöken.
Sätt grönsakerna i pannan och bryn i 5-10 minuter. Tillsätt vitlök och tomatpuré. Tillsätt rött vin och smula ner buljongen.
Häll såsen över köttet i kastrullen. Tillsätt krossad tomat, lagerblad, svartpeppar och vatten.
Låt småputtra under lock i 4-5 timmar tills köttet tappar sin struktur och smulas enkelt. Tillsätt vid behov mer vatten. Slit sönder köttet med hjälp av två gafflar.
Gör din polenta. Koka upp vattnet, krydda med salt och tillsätt polentamjöl medan du rör om konstant.
Koka lätt i 6-7 minuter tills blandningen får en grötig konsistens. Tillsätt ost smör och riven parmesan.
Sleva upp polentan på en tallrik och toppa med ragu. Avrunda portionen med färsk persilja, riven parmesan och svartpeppar.
Näringsinnehåll
/ 100g | / servering 452 g | |
---|---|---|
Energi | 517 kJ / 124 kcal | 2338 kJ / 562 kcal |
Fett | 8.5 g | 38.5 g |
- varav mättat fett | 3.2 g | 14.5 g |
Kolhydrat | 3.2 g | 14.5 g |
- varav sockerarter | 1.5 g | 6.8 g |
Protein | 8 g | 37 g |
Fiber | 0.9 g | 4.1 g |
Salt | 0.6 g | 2.8 g |
Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.