Tomatragu av gris med parmesanpolenta

Tomaattinen possuragu ja parmesaanipolenta

En snabb och smidig italienskinspirerad rätt som förgyller både vardag och fest – recept när det är som bäst! Tomatragun får mysa sig klar under en längre period och serveras över en läcker italiensk majsgröt med parmesan. Samla dina nära och kära och bjud på Snellmans lantgris i ny tappning!

8 4,5 h

Ingredienser

  • n. 1,5 kg Snellmans kasslerbit av lantgris
  • 1 tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • 2 st morötter
  • 3 st selleriskaft
  • 2 st lökar
  • 4 st vitllöksklyftor
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 dl rött vin
  • 2 st buljongtärningar
  • 2 tsk tomatkross (ca. 500 g)
  • 3 st lagerblad
  • 1 tsk krossad svartpeppar
  • 3 dl vatten
Polenta (4 portioner)
  • 1,5 dl polentagryn
  • 9 dl vatten
  • ½ tsk salt
  • 50 g smör
  • 50 g parmesan

Tomatragu av gris med parmesanpolenta — Gör så här

  1. Tag köttet i rumstemperatur ca. 1 timme innan tillredning. Skär köttet i åtta bitar och strimla salt över det.
  2. Bryn köttet i stekpanna med olja på hög värme. Lyft köttet i kastrull och vänta.
  3. Gör kuber av moroten, sellerin och skalad lök. Hacka vitlöken.
  4. Sätt grönsakerna i pannan och bryn i 5-10 minuter. Tillsätt vitlök och tomatpuré. Tillsätt rött vin och smula ner buljongen.
  5. Häll såsen över köttet i kastrullen. Tillsätt krossad tomat, lagerblad, svartpeppar och vatten.
  6. Låt småputtra under lock i 4-5 timmar tills köttet tappar sin struktur och smulas enkelt. Tillsätt vid behov mer vatten. Slit sönder köttet med hjälp av två gafflar.
  7. Gör din polenta. Koka upp vattnet, krydda med salt och tillsätt polentamjöl medan du rör om konstant.
  8. Koka lätt i 6-7 minuter tills blandningen får en grötig konsistens. Tillsätt ost smör och riven parmesan.
  9. Sleva upp polentan på en tallrik och toppa med ragu. Avrunda portionen med färsk persilja, riven parmesan och svartpeppar.
Filéer och stekar

“Filéer och stekar är det bästa man får av finländskt kött. Det gmo-fria köttet kommer direkt från våra familjegårdar hit till Jakobstad. Här skärs köttet för hand av våra professionella styckare. I denna produktkategori finns något för alla smaker.”

Robert, produktuvecklare

Rate

Dela

Kommentarer