Kinkkupiirakka

Kinkkupiirakka

Mmm, kinkkupiirakka, jossa on sipulia, paprikaa ja juustoa – kyllä kiitos! Ja mikä parasta, monissa kinkkupiirakkaohjeissa käytetty kermaviili on tässä reseptissä korvattu kermalla. Monien mielestä perinteinen kinkkupiirakka onkin paras piirakka. Emme väitä vastaan.

Tämän kinkkupiirakan ohje sisältää luonnollisesti Snellmanin kinkkusuikaleita, jotka sopivat mainioisti monenlaiseen kokkailuun. Lisää kinkkupiirakkaan halutessasi vaikkapa tomaattia tai muita lempitäytteitäsi, lopputulos on aina herkullinen.

Herra Snellmanin kinkkupiirakkaresepti, ole hyvä!

8 45 min

Ainekset

Pohja:
 • 4 dl vehnäjauhoja
 • 0.5 tl suolaa
 • 125 g voita
 • 0.5 dl kylmää vettä
Täyte:
 • 300 g Kinkkusuikaletta
 • 1 kpl hienonnettu sipuli
 • 1 kpl paprikan pala pilkottuna
 • 2 kpl kananmunaa
 • 1 dl kermaa
Päälle:
 • 2 dl juustoraastetta

Kinkkupiirakka — Ohje

 1. Pohja: Sekoita ainekset keskenään ja painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
 2. Laita piirakkapohja jääkaappiin lepäämään noin puoleksi tunniksi.
 3. Täyte: Pilko sipuli ja paprika.
 4. Sekoita kaikki ainekset keskenään, kaada vuokaan ja lisää päälle juustoraastetta.
 5. Paista 180 asteessa noin 40 min ja kinkkupiirakka on valmis!

Vinkki!

Kinkkupiirakan ohje videomuodossa:

Tämä kinkkupiirakkaresepti löytyy myös YouTubesta.

Testaa myös Snellmanin gluteeniton kinkkupiirakka jännittävällä viikuna-cheddar täytteellä. Voit myös hyödyntää sen gluteenitonta piirakkapohjaa tässä reseptissä.

Arvioi

Jaa

Kommentit

Muita reseptejä

HELPPO KINKKUPIIRAKKA MUUNTUU MONEKSI

Suolaisista piirakkaohjeista kinkkupiirakka on monen luottoresepti ja ehdoton suosikki. Kinkkupiirakka valmistuu nopeasti ja se on yksinkertaisuudessaan niin herkullinen, ettei välttämättä kaipaa seurakseen mitään muuta kuin oliiviöljyllä maustetun vihreän salaatin – jos sitäkään.

Kinkkupiirakkaohjeella on pitkät perinteet

Perinteinen kinkkupiirakkaohje juontaa juurensa aina 1800-luvulle saakka ranskalaiseen keittiöön, jossa Lorrainen maakunnasta lähtöisin olevasta piiraasta eli Quiche Lorrainesta tuli koko kansan ruokaa maataloista aina ravintoloiden keittiöihin saakka. Sieltä se taas levisi maailman eri kolkissa sijaitseviin kahviloihin ja koteihin, joiden illallisia sekä juhlapöytiä kinkkupiirakka on koristanut jo vuosikymmeniä.

Sana quiche tarkoittaa ranskan kielessä yleisesti mitä tahansa avonaista piirakkaa tai paistosta, jonka pohja on valmistettu voi- tai murotaikinasta ja joka on täytetty erilaisilla suolaisilla täytteillä sekä juustolla ja munamaidolla tai -kermalla. Alkujaan Quiche Lorraine täytettiin kinkulla, mutta sittemmin myös pekonista on tullut suosittu osa tunnettua kinkkupiirakkareseptiä. Myös meetvursti on kokeilemisen arvoinen täytevaihtoehto kinkkupiirakkaan. Kermaviili taas sopii hyvin korvaamaan perinteisessä quichessa käytetyn maidon tai kerman ja saat kinkkupiirakasta heti astetta kevyemmän.

Onnistunut kinkkupiirakka on sekä rapea että pehmeä

Salaisuus onnistuneeseen kinkkupiirakkaan on rapea pohja ja silkkisen pehmeä täyte. Sitkeästä piirakkapohjasta ei piittaa kukaan – älä siis turhaa vaivaa taikinaa sitä tehdessäsi, ettei siihen pääse muodostumaan liikaa sitkoa. Taikinan sekoittaminen tasaiseksi riittää. Sama pätee täytteeseen. Täytteen ainekset kannattaa kuitenkin pilkkoa mahdollisimman pieniksi. Näin saat täytettyä piirakkapohjan tasaisesti käytetyillä raaka-aineilla eikä kukaan syöjistä jää ilman sattumia. Hienonnettaessa raaka-aineiden maut myös irtoavat paremmin ja saat piirakallesi sekä pehmeämmän että maistuvamman täytteen.

Kun on kiire ja mielessä miljoona eri asiaa, on kuitenkin täysin luvallista tehdä asiat keittiössä itselleen vähän helpommaksi ja esimerkiksi käyttää piirakan leipomiseen valmista piirakkataikinaa pakasteesta. Kunhan täyte vain on tarpeeksi mehevä, lopputulos on varmasti onnistunut! Tarvittaessa kinkkupiirakan voi myös tehdä valmiiksi edellisenä päivänä ja vain lämmittää ennen tarjoilua.

Näin tuunaat kinkkupiirakkareseptiäsi:

Perinteinen kinkkupiirakkaresepti on sen verran yksinkertainen, että sitä on helppo lähteä tuunaamaan oman mielen mukaan. Kannattaa kokeilla kinkkupiirakkaan esimerkiksi hedelmiä kuten omenaa, päärynää tai viikunaa! Ohjeen kinkkupiirakkaan päärynä-pekaanipähkinä -täytteellä löydät täältä ja gluteenittomaan kinkkupiirakkaan cheddar-viikuna -täytteellä täältäKinkkupiirakka uudella tavalla taas on modernimman silauksen saanut ohje perinteisestä kinkkupiirakkareseptistä ja juuri sellainen hätävara, jonka pyöräyttää nopeasti vaikka yllätysvieraiden sattuessa. Helppo kinkkupiirakka uudella tavalla on raikas vaihtoehto myös juhlapöytään.

Kuten piirakkaohjeet yleensäkin, myös kinkkupiirakka on loistava resepti hävikin minimoimiseen. Uuniin kinkun kaveriksi on helppo tyhjätä jääkaapista esimerkiksi nahistumassa olevat kasvikset tai yrtit kuten ruohosipulin tai persiljan. Joulukinkun viimeisten rippeiden hyötykäyttäminen on välipäivinä usein haasteellista, mutta kinkkupiirakka on siihenkin hyvä vaihtoehto. Juustonakaan ei välttämättä aina tarvitse käyttää emmentalia tai miedon makuisia vaihtoehtoja vaan voit kokeilla korvata osan kinkkupiirakkaohjeen juustoraasteesta esimerkiksi sinihomejuustomuruilla tai muulla jääkaapista löytyvällä juustolla kuten parmesanilla.

Kinkkupiirakka on klassikko, jonka ihmiset löytävät yhä uudelleen ja sukupolvet toisensa jälkeen ottavat omakseen. Mutta ei se ole mikään ihme: kinkkupiirakka on helppo ja herkullinen tarjottava tilanteeseen kuin tilanteeseen. Jos sinun tarvitsee tehdä kerralla isompi erä kinkkupiirakkaa, Herra Snellmanin resepteillä piirakkavuoan sijaan kokonainen kinkkupiirakkapellillinen valmistuu näppärästi tuplaamalla ohjeiden määrät. Gluteeniton kinkkupiirakka taas onnistuu helposti korvaamalla piirakkapohjaan käytettävät normaalit vehnäjauhot gluteenittomalla jauhoseoksella.