Siirry sisältöön
Pretzel-piilot ja maalaissinappidippi

Pretzel-piilot ja maalaissinappidippi

Kunnon kuoreton lenkki 450 g

1h 45min (josta aktiivista 30min)

4

Helppo

Klassiset nakkipiilot koukuttavan suolaisella pretzel-taikinakuorella: makkara kääritään taikinaan ja kylvetetään soodavedessä ja paistetaan. Kylkeen laitetaan makeantuju sinappidippi. Ja kas, saunalenkki on pessyt kasvonsa! Tämä resepti oli mukana Kunnon lenkkimakkara -reseptihaasteessa 2013, ja on Kivistössä -blogin tekemä.

Ainekset

Pretzel-piilot ja maalaissinappidippi
  • 1 kpl Snellman Kunnon kuoreton lenkki 450 g
  • 3.5 dl lämmintä vettä
  • 1 rkl sokeria
  • 2 tl kuivahiivaa
  • 9.5 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl suolaa
  • 2 rkl sulatettua voita
  • vettä keittämiseen
  • 2.5 dl ruokasoodaa
  • 1 kpl kananmunaa kevyesti vatkattuna
  • 1 tl merisuolahiutaleita
  • 0.5 tl mustapippuria
Maalaissinappidippi
  • 1 dl majoneesia
  • 0.5 dl kokojyväsinappia
  • 1 rkl dijon sinappia
  • 1 rkl vaahterasiirappia

Ohje

Tee ensin taikina. Yhdistä suuressa kulhossa lämmin vesi, sokeri ja hiiva. Anna seisoa viitisen minuuttia kunnes seos alkaa kuplia ja vaahdota. Lisää jauhot, suola ja sulatettu voi. Sekoita aineet puuhaarukalla ja sen jälkeen vaivaa kunnes taikina on sileää ja irtoaa kulhon reunoista. Jatka vielä vaivaamista viisi minuuttia, kunnes taikina on joustavaa, pehmeää ja hieman tahmeaa

Ota taikinapallo pois kulhosta ja öljyä kulho kevyesti. Laita taikina takaisin ja pyörittele niin, että se on kauttaaltaan öljyn peitossa. Peitä kelmulla ja anna kohota lämpimässä paikassa n. tunnin kunnes taikina on kaksinkertainen

Pilko odottaessasi molemmat lenkit kolmeen yhtä pitkään osaan. Näistä pätkistä tarvitset neljä. Leikkaa ne vielä neljään osaan niin, että saat 16 lenkkimakkaratankoa. Laita uuni kuumenemaan 220 asteeseen. Kaada kattilaan 3l vettä, 2,5 dl ruokasoodaa ja kuumenna kiehuvaksi

Kippaa taikina leivinalustalle ja jaa se ensin kahteen yhtä suureen osaan ja sitten taas puoliksi. Jaa kukin taikinapala vielä neljään osaan niin, että alustalla 16 taikinapalaa. Rullaa taikinapala varovasti sormien alla n. 30 cm pitkäksi suikeroksi. Kieritä se lenkkimakkaran ympärille ja nipistele päädyt umpeen

Kun soodavesi kiehuu, laske varovasti 3–4 pretzel-piiloa kerrallaan veteen ja kiehauta n. 30 sekunnin ajan. Nosta pois reikäkauhalla ja aseta leivinpaperin päälle. Kun olet keittänyt kaikki, voitele kananmunalla, ripottele pintaan reilusti merisuolahiutaleita ja rouhi päälle myllystä mustapippuria. Paista 12–14 minuuttia tai kunnes väri on tumman kullanruskea. Jäähdytä ritilällä.

Maalaissinappidippi

Sekoita ainekset kulhossa. Maista, lisää dijonia jos kaipaat lisää potkua

Nosta kupillinen dippiä pretzel-piilojen viereen ja dippaile herkut saunan jälkeen tai illanvieton suolapalana.

Ravintosisältö

/ 100g / Annos 400 g
Energia 1093 kJ / 260 kcal 4370 kJ / 1041 kcal
Rasva 10.3 g 41.3 g
- josta tyydyttynyttä 3.5 g 13.9 g
Hiilihydraatit 32.7 g 130.7 g
- josta sokereita 2.9 g 11.6 g
Proteiini 9 g 35 g
Ravintokuitu 1.5 g 6.1 g
Suola 12 g 48.1 g

Ravintosisältötiedot ovat suuntaa antavia. Tarkista tuotteiden sopivuus erityisruokavalioihin pakkauksista. Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli.

maistoitko jo? 
kerro mitä tykkäsit facebookissa.

Tallenna

Ostoslistalle