
Rött och grönt i balans – en varierad kost lägger grunden för välmående
De finländska näringsrekommendationerna har nyligen uppdaterats. Även om rekommendationerna uppmuntrar till en mer växtbaserad kost, finns det fortfarande plats för kött på tallriken.
Text: Suvi Myllymäki, näringsexpert
Bilder: Snellman & Satokausimedia
De nya finländska näringsrekommendationerna publicerades i slutet av november 2024. De nationella riktlinjerna bygger i stor utsträckning på de nordiska näringsrekommendationerna som kom ut förra året. Den senaste uppdateringen i de finländska rekommendationerna skedde för över tio år sedan.
De finländska näringsrekommendationerna fungerar som en riktlinje för folkhälsoarbetet och för nationens storkök. De ger breda riktlinjer för planering av menyer och bedömning av näringsbehov på hela befolkningens nivå. Men hur ska rekommendationerna tolkas?
Kött som en naturlig del av en hälsosam kost
För det första: Kött är utmärkt näring.
Kött innehåller högkvalitativt protein med en bra balans av alla viktiga aminosyror som kroppen behöver. Dessutom är kött en viktig källa till järn, zink, selen, fosfor och flera B-vitaminer som kroppen har lätt att ta upp. Framför allt är det en avgörande källa till vitamin B12, även känt som ”minnesvitaminet”.

På Snellman i Jakobstad lyssnar vi noga på konsumenter och är lyhörda för deras feedback. Vi har märkt att välmående och hälsa spelar en allt större roll i matvalen. Vi vill fortsätta erbjuda våra konsumenter möjligheten till en varierad och hälsosam kost.
Hos oss på Snellman hittar du alltid högkvalitativt inhemskt kött utan onödiga tillsatser, en lång rad smidiga lösningar för att underlätta matvardagen och ett brett och växande utbud av läckra recept. Vi vill hjälpa alla att hitta produkter och måltider som bäst stöder deras eget och deras näras och käras välbefinnande.

Precis som rekommendationerna säger, passar kött – när det konsumeras med måtta – väl in i en varierad och hälsosam kost som tar miljön i beaktande.
Vad förändras i rekommendationerna? Mängden kött
Enligt de nya näringsrekommendationerna är en lämplig mängd rött kött – det vill säga nöt, gris och lamm – 350 gram per vecka.
Denna mängd avser tillagat, benfritt kött, vilket motsvarar cirka 500 gram rått kött. I majoriteten av Snellmans recept används cirka 70 gram tillagat kött per portion. Det innebär ungefär 4–5 måltider med kött på veckonivå.





Förädlade köttprodukter, så som korv, bacon och chark, rekommenderas i mindre mängder eftersom de ofta innehåller mycket salter, mättat fett och tillsatsen nitrit. Det finns ändå många olika produkter även inom denna kategori, anpassade för olika ändamål. Det gör även att näringsinnehållet kan variera avsevärt.
Till exempel innehåller helköttspålägg ofta bara kring 3 % fett, och saltmängden är också måttlig i många av produkterna. En stor del av Snellmans helköttspålägg är dessutom märkta med Hjärtmärket, vilket signalerar att det handlar om ett för hjärthälsan bättre val inom sin produktkategori. I vårt utbud finns något för alla.
Det är också viktigt att komma ihåg att även om en enskild produkt kan framstå som mindre hälsosam baserat enbart på sitt näringsinnehåll, kan den ändå ingå som ett element i en balanserad måltid och kosthelhet.

Ta till exempel en smakrik korv som du kombinerar med med rikligt med grönsaker och fullkornspasta – då kan helheten uppfylla kriterierna för en måltid som får Hjärtmärket. Samtidigt är den en mångsidig njutning för både ögonen, smaklökarna och kroppen.
Helheten är för oss alltid det viktiga
Kosten är alltid en helhet – en helhet, där det finns plats för både vardagslunk och festligheter.
Mångsidiga och färgglada recept
Vi vill fortsätta satsa på högkvalitativa, mångsidiga och välsmakande recept. Vi vill skapa inspiration för hemmaköken med roliga och färgglada recept där kött och grönsaker går hand i hand.
Grönsaker samt frukt och bär rekommenderas användas i ännu större mängder. Utöver sina hälsomässiga fördelar tillför grönsaker läckra smaker, spännande textur, färg och fyllighet till mången maträtt. Under flera år har vi strävat till att öka mängden grönsaker i våra recept.
Vårt mångåriga samarbete med Satokausikalenteri (sv. Säsongskalendern) har hjälpt oss att utveckla recept som passar säsongens bästa och mest prisvärda, inhemska råvaror.

Tillsammans delar vi en passion för att kombinera högkvalitativt inhemskt kött med säsongens bästa grönsaker till läckra, mångsidiga och näringsrika måltider.
Vi har faktiskt recept för alla tillfällen – snabba och enkla vardagsrätter, avancerat lyx till helgen, något unikt för dina särskilda stunder, hederlig och traditionell husmanskost och fribiljetter till exotiska och annorlunda smakresor. Det finns något för alla och något för varje matstund.
Näringsrekommendationerna förändras, men god mat består – högkvalitativa, ansvarsfullt producerade inhemska köttprodukter passar alltid in i en hälsosam vardag. Snellman vill vara med och främja bättre matval varje dag.



