Stroganoff

Stroganoff suolakurkuilla

Stroganoff on herkullinen ruokalaji, joka maistuu monelle ja sopii niin arkeen kuin juhlaan. Kunnon stroganoff sisältää luonnollisesti laadukasta lihaa. Siksi tämä stroganoff onkin tehty Herra Snellmanin Naudan palapaistista, joka on valmistettu tuoreesta, suomalaisesta pakastamattomasta naudanlihasta. Lisämakua stroganoff saa mm. valkosipulista, tomaattipyreestä ja smetanasta. Tämä stroganoffresepti toimii hyvin vaikkapa perunoiden kanssa!

Herra Snellmanin stroganoffohje, ole hyvä, onnistut varmasti! Tarjoile kuumana ja nauti!

4

Ainekset

 • 400 g Naudan palapaisti
 • 1 sipuli
 • 2 rkl voita tai öljyä
 • 1 tl suolaa
 • mustapippuria
 • 3 rkl vehnäjauhoja
 • 4 dl vettä
 • 2 rkl tomaattipyrettä
 • 1 tl sinappia
 • 1 valkosipulinkynsi
 • 0.5 dl smetanaa
 • 1 maustekurkku

Stroganoff — Ohje

 1. Ota lihapalat huoneenlämpöön puoli tuntia ennen ruskistamista. Kuori ja hienonna sipuli
 2. Ruskista lihapalat kolmessa erässä ja siirrä ne pataan tai kattilaan. Ripottele suolaa, pippuria ja vehnäjauhoja ruskistuneiden lihapalojen päälle. Huuhtele paistinpannu vedellä paistokertojen välillä ja kaada huuhteluliemi (siivilöitynä) lihojen joukkoon
 3. Ruskista sipuli ja laita se kattilaan lihojen kanssa
 4. Sekoita kastike tasaiseksi ja mausta tomaattipyreellä, sinapilla, suolalla, pippurilla ja murskatulla valkosipulilla
 5. Hauduta kastiketta kannen alla ainakin tunti silloin tällöin sekoitellen, kunnes lihapalat ovat kypsiä. Kypsyyden toteat parhaiten maistamalla lihaa
 6. Lisää stroganoffiin smetana sekä kuutioitu maustekurkku. Tarkista maku. Tarjoa perunoiden tai perunasoseen ja salaatin kera.

Vinkki!

Katso myös, miten valmistuvat nakkistroganoff ja lihapata uunissa ranskalaisittain Herra Snellmanin ohjeilla!

Suikaleet ja kuutiot

“Meillä suikaleet ja kuutiot tehdään aina pakastamattomasta suomalaisesta lihasta joka tulee meidän perhetiloilta.  Näillä pääsee tekemään melkein mitä vain hyvää keittiössä, vain oma mielikuvitus ja maku toimikoon rajana!”

Kai, tuotekehittäjä

Arvioi

Jaa

Kommentit

Muita reseptejä

Monimuotoinen stroganoff

Kuten nimestä voi jo päätellä, stroganoff (tai stroganov) on alunperin venäläinen ruokalaji. Oletettavasti 1800-luvulla alkunsa saanut, pietarilaiselta aristokraatilta nimensä lainannut ruoka on tosin sittemmin levinnyt laajalti ympäri maailmaa ja sen reseptistä on nykyisin olemassa varsin monenlaisia variaatioita.

Yhteistä suurimmalle osalle stroganoff-resepteistä on kuitenkin sipuliin, valkosipuliin ja tomaattiin pohjaava kastike, huolellinen haudutus sekä hapankerman (oikeaoppisesti tuhdin venäläisen smetanan) lisääminen ruuan sekaan ennen tarjoilua. Meillä Suomessa stroganoffiin kuuluvat erottamattomasti myös (venäläiset) suolakurkut ja sinappi osana kastiketta. Suolakurkuttomat variaatiot ovat kuitenkin maailmalla tyypillisempiä, ja sinapin käyttäminen taas on harvinaista ruuan kotimaassa Venäjällä. Toisaalta ainakin englanninkielisissä maissa stroganoffin kastikkeeseen kuuluu miltei aina myös viipaloituja herkkusieniä.

Mitä lihaa stroganoffiin?

Stroganoff tehdään perinteisesti naudanlihasta mutta toki sen voi valmistaa myös possusta, makkarasta tai vaikkapa nakeista. Varsinkin arjen kiireessä onkin kätevää kokolihan sijasta pyöräyttää nopea nakki- tai makkarastroganoff, pilkotut nakit tai makkara kun eivät tuoreen naudan tai porsaan tapaan vaadi pitkää hauduttamista lihan mureuttamiseksi.

Meillä Suomessa stroganoff tarjoillaan useimmiten perunoiden kanssa, sen sijaan Pohjoismaiden ja Venäjän ulkopuolella kastikkeen seurana syödään tavallisemmin nuudeleita tai riisiä. Tämän taustalla on kenties ruokalajin leviämisen historia: Venäjältä stroganoff levisi jo varhain Kiinaan, ja Amerikassa sen puolestaan tekivät tunnetuksi niin Venäjältä kuin Kiinastakin saapuneet siirtolaiset.