Siirry sisältöön
Stroganoff

Stroganoff

Naudan palapaisti 400 g

1h 50min (josta aktiivista 20min)

4

Keskitaso

Stroganoff on herkullinen ruokalaji, joka maistuu monelle ja sopii niin arkeen kuin juhlaan. Kunnon stroganoff sisältää luonnollisesti laadukasta lihaa. Siksi tämä stroganoff onkin tehty Herra Snellmanin Naudan palapaistista, joka on valmistettu tuoreesta, suomalaisesta pakastamattomasta naudanlihasta. Herkullinen lihakastike viimeistellään smetanalla ja suolakurkulla ja tarjoillaan vaikkapa perunoiden kera. Herra Snellmanin stroganoffohje, ole hyvä!

Ainekset

Stroganoff
  • 1 kpl Snellman Naudan palapaisti 400 g
  • 1 kpl sipulia
  • 2 rkl voita
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl mustapippuria
  • 3 rkl vehnäjauhoja
  • 4 dl vettä
  • 2 rkl tomaattipyrettä
  • 1 tl sinappia
  • 1 kpl valkosipulinkynttä
  • 0.5 dl smetanaa
  • 1 kpl maustekurkkua

Ohje

Ota lihat huoneenlämpöön puoli tuntia ennen kastikkeen valmistusta.
Kuori ja hienonna sipuli. Hienonna myös valkosipuli ja kuutio maustekurkku.
Ruskista lihapalat pannulla 1 rkl voita ja siirrä ne pataan tai kattilaan. Mausta lihat suolalla ja pippurilla.

Lisää pannulle 1 rkl voita ja hienonnettu sipuli. Paista, kunnes sipuli on pehmeää ja saanut hieman väriä. Lisää jauhot ja jatka kypsennystä hetki. Kaada pannun sisältö kattilaan lihojen päälle kattilaan.

Lisää vesi, tomaattipyree, sinappi, suola, pippuri ja murskattu valkosipuli. Sekoita hyvin.

Hauduta kastiketta kannen vähintään 1,5 tuntia silloin tällöin sekoitellen, kunnes lihapalat ovat kypsiä. Kypsyyden toteat parhaiten maistamalla lihaa.

Lisää stroganofiin lopuksi smetana sekä kuutioitu maustekurkku. Tarkista maku. Tarjoa perunoiden tai perunasoseen ja salaatin kera.

Ravintosisältö

/ 100g / Annos 240 g
Energia 448 kJ / 107 kcal 1075 kJ / 257 kcal
Rasva 5.9 g 14.2 g
- josta tyydyttynyttä 3.6 g 8.7 g
Hiilihydraatit 3.5 g 8.4 g
- josta sokereita 1.1 g 2.6 g
Proteiini 10 g 24 g
Ravintokuitu 0.5 g 1.2 g
Suola 1 g 2.3 g

Ravintosisältötiedot ovat suuntaa antavia. Tarkista tuotteiden sopivuus erityisruokavalioihin pakkauksista. Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli.

kokkaa resepti vaiheittain

Monimuotoinen stroganoff

Kuten nimestä voi jo päätellä, stroganoff (tai stroganov) on alunperin venäläinen ruokalaji. Oletettavasti 1800-luvulla alkunsa saanut, pietarilaiselta aristokraatilta nimensä lainannut ruoka on tosin sittemmin levinnyt laajalti ympäri maailmaa ja sen reseptistä on nykyisin olemassa varsin monenlaisia variaatioita.

Yhteistä suurimmalle osalle stroganoff-resepteistä on kuitenkin sipuliin, valkosipuliin ja tomaattiin pohjaava kastike, huolellinen haudutus sekä hapankerman (oikeaoppisesti tuhdin venäläisen smetanan) lisääminen ruuan sekaan ennen tarjoilua. Meillä Suomessa stroganoffiin kuuluvat erottamattomasti myös (venäläiset) suolakurkut ja sinappi osana kastiketta. Suolakurkuttomat variaatiot ovat kuitenkin maailmalla tyypillisempiä, ja sinapin käyttäminen taas on harvinaista ruuan kotimaassa Venäjällä. Toisaalta ainakin englanninkielisissä maissa stroganoffin kastikkeeseen kuuluu miltei aina myös viipaloituja herkkusieniä.

Mitä lihaa stroganoffiin?

Stroganoff tehdään perinteisesti naudanlihasta mutta toki sen voi valmistaa myös possusta, makkarasta tai vaikkapa nakeista. Varsinkin arjen kiireessä onkin kätevää kokolihan sijasta pyöräyttää nopea nakki- tai makkarastroganoff, pilkotut nakit tai makkara kun eivät tuoreen naudan tai porsaan tapaan vaadi pitkää hauduttamista lihan mureuttamiseksi.

Meillä Suomessa stroganoff tarjoillaan useimmiten perunoiden kanssa, sen sijaan Pohjoismaiden ja Venäjän ulkopuolella kastikkeen seurana syödään tavallisemmin nuudeleita tai riisiä. Tämän taustalla on kenties ruokalajin leviämisen historia: Venäjältä stroganoff levisi jo varhain Kiinaan, ja Amerikassa sen puolestaan tekivät tunnetuksi niin Venäjältä kuin Kiinastakin saapuneet siirtolaiset.

maistoitko jo? 
kerro mitä tykkäsit facebookissa.

Tallenna

Ostoslistalle